Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul legislativ privind amnistie şi graţiere.
Deputaţii au respins iniţiativa cu 177 „pentru” respingere, un vot împotrivă şi două abţineri.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, un raport de respingere proiectului legislativ privind amnistie şi graţiere.
PSD şi ALDE au stabilit, într-o şedinţă de coaliţie avută săptămâna trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia şi graţierea în Parlament
Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei şi graţierii prevede că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, în completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.
O altă modificare viza interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, potrivit modificării aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentală.
În forma în vigoare, articolul 94, litera d). face referire doar la atribuţia preşedintelui de a acorda graţiere individuală.