Traseul performativ digital „Fântânilor Sudului” , lansat în mediul virtual

0
700

Traseul performativ digital „Fântânilor Sudului” realizat de Asociația OMNIA PHOTO din Craiova în cadrul proiectului DIALOG – Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth.finanțat prin programul RO-CULTURA a fost lansat în mediul virtual!

„Fântânile Sudului” din Bobicești, Olt reprezintă o inițiativă a echipei OMNIA PHOTO, desfășurată în perioada martie-septembrie 2021. Inițiativa atrage atenția asupra necesității reiterării fântânilor printr-un circuit cultural performativ, care să activeze creativ puținele fântâni comunitare funcționale și să faciliteze cunoașterea istoriei locului, a fântânilor vechi și a obiceiurilor legate de acestea.

Traseului virtual conceput va fi utilizat de publicul de la fața locului pentru orientarea pe hartă, dar și de către publicul din mediul digital, care va putea parcurge virtual și independent traseul cu toate gesturile performative. Traseul digital are un rol incluziv, deoarece este un instrument construit pentru a oferi acces la cultură și persoanelor cu mobilitate redusă.

Traseul performativ digital cuprinde fotografii realizate de Cristian Bassa și Dorian Delureanu, descrieri ale fântânilor geolocalizate incluse pe cele două circuite realizate de Roxana Deca. Traseul performativ digital include și instalația video „Ce vede o fântână” realizată de Cristina Irian, montaj și sunet Iulia Pană. Traseul va conține și secvențe video cu povestitorii locali, care vor fi adăugate pe parcurs, prin care sunt prezentate: povești despre felul în care se construiește o fântână, tipuri de fântâni din Bobicești, gesturi și practici legate de fântâni, obiceiuri și ritualuri legate de fântâni, povești și întâmplări locale legate de fântânile din Bobicești, parte a programului de performance și narativ.

Traseul este disponibil accesând link-ul: https://forms.gle/sLmc2YycunFUjMyB6

În perioada 14-15 august 2021,la Bobicești, în cadrul Zilelor Fântânilor, organizatorii vor premia participanții la traseul digital. Detalii referitoare la modalitatea de participare pe traseu găsiți accesând link-ul de mai sus. Vizionare plăcută!

Harta fântânilor din Bobicești, Olt și traseul-circuit cultural al celor mai reprezentative monumente vernaculare cartografiate pot fi accesate prin broșura publicată la adresa: https://bit.ly/3p8K6o0 și pe Google Maps la:https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1rh9B1cV33p0o8q_HzOZB2Gkjewz-W4i3&ll=44.39759506165764%2C24.138904110951163&z=12

Bionotes echipa de proiect

 

CRISTIAN BASSA este fotograf, designer, editor și pasionat de volume de fotografie.

Cristian a inițiat și desfășurat patru proiecte de fotografie în scopuri sociale pentru organizații caritabile, inițiative care au fost finalizate și cu expoziții personale sau albume foto, este co-organizator al festivalului de fotografie BucharestPhotoWeek, autor a două volume de cercetare fotografică documentară „BeautifulSunrise” și „ForwardMarch”. În perioada 2016-2019 a realizat activități de documentare vizuală a fântânilor din Oltenia împreună cu Dorian Delureanu și două expoziții cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Roman și al Muzeului Olteniei.

ROXANA DECA este muzeograf, specialist în etnografie, expert în port popular din Oltenia, membru CNSPCI al Ministerului Culturii. Roxana a participat la campania de cercetare efectuată în satele și comunele din Dolj în vederea monografierii acestei regiuni etnografice, a desfășurat cercetări de teren, adocumentat și contribuit la întocmirea dosarului

„Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Rep. Moldova”, contribuind totodată și la realizarea a numeroase expoziții tematice.

DORIAN DELUREANU este inginer, fotograf și curator preocupat de promovarea arhivelor fotografice din comunități din Oltenia. A fotografiat în perioada 1993-2000 spectacolele Teatrului Național din Craiova; a curatoriat numeroase expoziții de fotografie istorică, a realizat șase expoziții personale, iar fotografii de ale sale fac parte din colecția World Press Photo Foundation. A coordonat expozițiile și publicarea albumelor fotografului craiovean Victor Boldâr: 07.05.75/ Impresii – Henri Cartier Bresson în Oltenia și Victor Boldar-Fotograful peliculei de cursă lungă. Împreună cu Cristian Bassa documentează fântâni vechi din Oltenia din 2016.

CRISTINA IRIAN este cercetător în domeniul artelor vizuale, curator și artist care lucrează cu fotografia, arhive și material multimedia. Împreună cu membrii asociației OmniaPhoto, artiști, cercetători și instituții culturale partenere desfășoară proiecte de documentare vizuală, de identificare, recuperare și promovare de arhive fotografice și de documentare a patrimoniului cultural din România („Dacia50 Autoturismul”, „Fântânile Olteniei”), proiecte docu-artistice participative, artă independentă publică („Labirint-La jumătatea drumului”, „FRAGMENTUM”).