Analizele şi deplasările inspectorilor au costat peste 40.000 de lei! Scandalul alimentelor de mâna a doua se amplifică

0
3634

Ultimele luări de poziţie referitoare la studiul comparativ al produselor alimentare susceptibile de dublu standard au crescut şi mai mult nervozitatea declarată a autorităţilor publice centrale din România. Ieri, în chiar timpul şedinţei de Guvern, premierul Mihai Tudose a cerut ministrului MADR să prezinte public producătorii şi societăţile ce au la vânzare alimente dovedite inferioare calitativ în comparaţie cu produsele similare comercilizate în partea vestică a Europei. Motivând că nu se pot devoala denumirile producătorilor, ministrul Petre Daea, a lăsat să se înţeleagă că numai aşa se pot evita conflicte juridice cu consecinţe greu de estimat acum. Problematica a luat imediat o altă dimensiune: Premierul i-a cerut ministrului Justiţiei să elaboreze un pachet de norme interne, pe acest domeniu deosebit de sensibil, mai înainte de veni un semnal unitar din partea UE; care de fapt tot întârzie. Pe lângă dublul standard în sectorul alimentar, există un dublu standard şi pe piaţa serviciilor bancare şi pe cea a asigurărilor. Dar despre astfel de neajunsuri nu prea există interes să se vorbească.

          standard 2Miercuri, 26 iunie a.c., conducerile MADR, ANPC şi ANSVSA au prezent o informare privind realizarea studiului comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard. Întreaga poveste, spun autorităţile, a debutat în 2011. La acea vreme subiectul a fost adus în atenţie, pentru prima dată, de către o asociaţie de consumatori din Slovacia care a iniţiat un studiu, pe cont propriu, evaluând senzorial produse din Cehia şi similare din Belgia, Luxemburg şi Franţa.

          Ieri, în şedinţa de Guvern, premierul Tudose i-a cerut ministrului MADR să facă cunoscută lista cu producătorii şi comercianţii ce vând alimente mai proaste. „Din nefericire nu am reuşit să prezentăm în detaliu aceste lucruri, pentru că neavând o normă juridică prin care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului şi producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste”, l-a informat Daea pe premier.

Toate statele au constat diferenţe de calitate

          În 17-18 iulie 2017, în cadrul Consiliului Agricultură şi Pescuit, ministrul ceh a prezentat rezultatele celui mai recent studiu care a arătat diferenţe mari în compoziţia produselor, în funcţie de piaţa/SM pe care sunt comercializate. Slovenia a indicat că rezultatele testelor efectuate au arătat o problemă mai ales la produsele de tip „marca proprie”, la care s-au constatat diferenţe de compoziţie în 50% din cazuri. Acestea sunt mai ieftine în Slovenia, dar au şi calitate inferioară. Bulgaria a finalizat un studiu la 30 iunie a.c. care arată că există diferenţe de calitate. Va efectua un nou studiu comparativ cu produse de pe piaţa italiană. Ungaria a testat produse şi a constatat diferenţe de calitate, 80% din consumatorii maghiari cer ca produsele de marcă să aibă aceeaşi compoziţie, indiferent de locul comercializării.

          Lipsa normelor europene privind dublul standard nu dă posibilitatea comparării, determinării dublului standard şi nu oferă instrumente de corecţie referitor la această speţă. Este foarte important ca această analiză să aibă o bază juridică comunitară pentru o comparaţie corectă.

S-au trezit şi ai noştri!

         standard 1 În perioada 02.03.2017-29.03.2017, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în România în ceea ce priveşte calitatea alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai MADR, ai ANSVSA şi ai ANPC.

          Într-o primă etapă, grupul a realizat analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori. În 07.04.2016, raportul a fost transmis de către MADR şi Premierului României. În 10.04.2017, după finalizarea acestei prime etape a fost întocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei instituţii implicate din România, respectiv MADR, ANSVSA şi ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din România în conferinţa de presă organizată la MADR.

          În perioada 19 – 26 iunie 2017, o echipă mixtă formată din specialişti în domeniul alimentar, sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, al protecţiei consumatorilor şi al afacerilor europene a participat la identificarea şi recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia).

          Delegaţia României a identificat şi recoltat  produse alimentare  identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl – Germania şi Olanda; Kaufland – Germania; Belgia – Delhaize (Mega Image–România). Produsele au fost selectate şi recoltate, conform competenţelor, de către reprezentanţii ANPC şi ANSVSA ţinând cont de ingredientele şi declaraţiile nutriţionale ale acestora. De asemenea, s-a avut în vedere ca aceleaşi produse din ţările vizate să aibă acelaşi producător cu cele comercializate în România.

O treime din produsele analizate, cu neconformităţi

          madr„La Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti, institut aflat în subordinea Autorităţii Sanitar Veterinare, au fost recepţionate un număr de 29 de probe prelevate de pe piaţa românească. Acelaşi număr de 29 de probe corespunzătoare au fost recoltate din piaţa Uniunii Europene din diverse categorii, probele fiind identice. Categoriile de produse care au fost recepţionate la institut sunt următoarele: nouă probe de brânzeturi, două probe de unt, o probă de smântână, şapte probe de şuncă, trei probe de cârnaţi, o probă de cremvurşti, trei probe de conserve de peşte, două probe de pateu de ficat şi o probă de ciocolată. Probele au fost recepţionate în condiţii corespunzătoare îndeplinind toate cerinţele pentru a putea fi analizate în condiţii optime. Vreau să fac precizarea că Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară este institutul de referinţă al României pe produse de origine animală, pentru siguranţa alimentelor. Este recunoscut internaţional, fiind primul laborator acreditat din România începând cu anul 2002. Am procedat la analiza produselor şi am obţinut următoarele rezultate: din cele 29 de produse analizate am găsit diferenţe la 9 dintre acestea”, a precizat Rodica Tănăsuică, director al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

          Datele prezentate de către aceasta arată diferenţe faţă de valorile calorice înscrise pe etichete, dar şi faţă de cele ale produselor din alte ţări, respectiv a nivelului proteinelor sau a conţinutului de grăsime, dar şi pentru clorură de sodiu şi aditivi alimentari. Astfel, conform datelor centralizate, pentru parizer de porc valoarea declarată de către producător pe etichetă era de 279 kcal/100 de grame, în schimb valoarea obţinută în România se situa la 259,09 kcal/100g, iar cea pentru Uniunea Europeană la 274,32 kcal/100g. Totodată, în cazul baconului cuburi, valoarea declarată pe etichetă era de 233 kcal/100g, în timp ce valoarea din România ajungea la 278,55 kcal/100g, iar cea pentru UE la 192,14 kcal/100g.

Să le mulţumim, deocamdată, că ne-au informat…

          standard 3„Întrebarea care se pune la această dată este cum valorificăm rezultatele analizelor de laborator. Și prima obligaţie pe care am avut-o, o avem şi o vom avea în continuare este de a informa opinia publică. De aceea am socotit necesar ca imediat când s-au definitivat aceste analize să le transmitem opiniei publice prin dumneavoastră. Al doilea lucru, transmitem imediat, în această seară, Comisiei Europene aceste rezultate pe care noi le-am obţinut pe procedurile care v-au fost prezentate solicitând Comisiei Europene să accelereze procesul de reglementare în aşa fel încât să putem avea instrumente şi juridice şi proceduri unitare pentru a putea analiza oricând oriunde şi în orice ţară o situaţie privind dublul standard, pentru că, repet, la această dată nu este reglementat. Nu în ultimul rând, vom transmite aceste informaţii tuturor europarlamentarilor români în aşa fel încât în comisiile de specialitate să aibă instrumentarul tehnic şi concluziile pe care noi le-am putut culege în acestă perioadă de timp prin procedurile pe care vi le-am prezentat”, a subliniat Daea.

          Conducerea ANSVSA a dat asigurări că aceste produse nu pun în pericol sănătatea populaţiei. Ministrul MADR a spus că nu se vor mai face analize de dublu standard pentru că trebuie să existe instrumentar unitar, dar şi pentru că acestea costă. Valoarea analizelor de laborator se ridică la 7.206 de lei, la care se adaugă cheltuielile de deplasare ale specialiştilor, de 32.884 de lei.