Craiovenii s-au putut bucura, vineri seara, de spectacolul obiceiurilor populare ale verii, organizat în Piața „Mihai Viteazul” de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. Aflat la cea de-a III-a ediție, evenimentul a reunit șase ansambluri venite din mai multe zone etnofolclorice ale României – județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Teleorman și Sibiu. Purtând costume populare, cărora fetele le-au potrivit cununi de flori pe cap, și însoțiți de voie bună, artiștii au reamintit publicului frumusețea muzicii și dansurilor tradiționale românești, dar și a ritualurilor prin care, odinioară, oamenii legau ori dezlegau ploile, își aflau ursitul sau foloseau puterea vindecătoare a plantelor.
În tradiția populară, vara începe la Sf. Timotei (10 iunie) și durează până la Sf. Maria Mică (8 septembrie), acest interval fiind „măsurat” prin sărbători și obiceiuri populare păstrate din moși-strămoși. Câteva au fost reamintite craiovenilor, prin Festivalul de datini și obiceiuri „Tradițiile verii”, de Ansamblurile Folclorice „Dor Călător” din Craiova și „Alunelul” din Pielești (Dolj), „Roua” din Cloșani-Padeș (Gorj), „Liliacul” din Baia de Aramă (Mehedinți), „Hora” din Alexandria (Teleorman) și „Cununa” din Agnita (Sibiu).
Dintre ele, un farmec aparte îl au Sânzienele – sau Drăgaica, în Muntenia şi Oltenia. Prăznuită de ziua naşterii Sf. Ioan Botezătorul, 24 iunie, sărbătoarea este legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecundităţii şi păstrează în ea, ca toată tradiţia românească, un amestec fascinant de creştinism, păgânism şi vrăjitorie. Iunie este și luna Sfinților Petru și Pavel (Sânpetru de vară), dar și luna „Paparudelor” și a „Caloianului” care dezleagă ploile ori de câte ori este secetă prelungită.
Apoi, în luna lui Cuptor oamenii celebrau odată – și o mai fac și azi în diferite zone din mediul rural – „săptămâna secerișului” și „săptămâna lui Sântilie”, aceasta din urmă avându-l în centru, la 20 iulie, pe Sf. Ilie, „Căruțașul Raiului” care, din goana sa, aruncă trăsnete și fulgere după diavoli și păcătoși. În cea de pe urmă săptămână a lunii, mușețelul, menta și pelinul capătă puteri magice, vindecătoare. În fine, Gustar vine cu postul de Sfânta Marie Mare, până pe 15 august, ziua ofrandelor pentru morți și pentru vii, când se dau de posmană colaci împletiți și struguri dintre cei care s-au copt.
«Festivalul „Tradițiile verii” a fost, în acest an, o surpriză plăcută pentru toată lumea, chiar și pentru noi, organizatorii. Publicul a fost mult mai numeros decât la ultimele două ediții, iar mulți au tratat evenimentul nu numai ca spectatori, ci și ca actanți! Nu puține au fost momentele în care dansul și tradiția au trecut dincolo de gardurile de protecție ale scenei… Cu sinceritate spunem că ne-am bucurat că Piața „Mihai Viteazul”, de la zona verde până la cea destinată traficului pietonal, au fost pline de oameni pentru care întâlnirea cu ansamblurile folclorice a constituit întâlnirea cu lumea satului, cu ruralul adus în urban, cu nostalgii ale copilăriei sau ale rădăcinilor pe care le regăsim în fiecare dintre noi», a declarat Amelia Etegan, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.
Cea de-a III-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri „Tradițiile verii” s-a desfășurat cu susținerea Consiliului Județean Dolj, Consiliului Local Municipal și Primăriei Craiova și cu sprijinul Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj și al Poliției Locale, care au vegheat la desfășurarea în bune condiții a evenimentului.