Concertul în Fa pentru pian de Gershwin, sub bagheta spaniolului Jordi Mora

0
471

Vineri, 29 iunie 2018, ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia” vor răsuna acordurile cu influenţe de jazz din Concertul în Fa pentru pian de Gershwin, sub bagheta dirijorului spaniol Jordi Mora, discipol al celebrului Sergiu Celibidache. Solista concertului de Gershwin va fi tânăra pianistă Ruxandra Boariu, care a cântat la prestigiosul Festival Internațional “George Enescu”. Seara va debuta cu o scurtă piesă românească în primă audiţie, Lento rubato de Lucian Beschiu, şi se va încheia cu Simfonia în Do major, op. 61 de Schumann, o lucrare cu efect terapeutic pentru compozitor. Cu acest concert se termină prima parte a stagiunii 2017+2018 a Filarmonicii „Oltenia”,  Muzica uneşte!”, care va fi reluată în luna octombrie, în mod excepţional, pentru a sărbători centenarul Marii Uniri.

Născut în Barcelona, Jordi Mora este frecvent invitat ca dirijor în Germania, Spania, Franţa, USA, Rusia, România, Grecia şi America de Sud, unde a condus ansambluri orchestrale renumite şi a colaborat cu artişti remarcabili. Repertoriul său se întinde de la perioada barocului până la creaţii contemporane prezentate în primă audiţie absolută, în special din creaţia unor compozitori spanioli și argentinieni. În același timp, Jordi Mora este implicat în multe proiecte pedagogice, cu precădere în Elveția, Spania, Italia, Argentina și Germania. În prezent, muzicianul spaniol este dirijor al Orchestrei Simfonice “Segle XXI” și al Orchestrei Bruckner Akademie, cu aceasta din urmă realizând un proiect ambiţios, integrala simfoniilor lui Bruckner.

Solista Concertului în Fa pentru pian de Gershwin, pianista Ruxandra  Boariu, a cântat pe pe scena prestigiosului Festival Internațional “George Enescu”. A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, atât la categoria pian solo, cât și la categoria muzică de cameră, împreună cu colegele sale, Raluca Maria Constantin și Renata Eunis Băluță, alături de care a înființat “Trio Risoluto“.  Discipolă a pianistului Toma Popovici, Ruxandra Boariu urmează în prezent cursurile de master ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

***

Concertul în Fa pentru pian şi orchestră de compozitorul american George Gershwin a avut premiera în anul 1925 la Carnegie Hall din New York, în interpretarea Orchestrei Simfonice din New York sub bagheta dirijorului Walter Damrosch, cu Gershwin la pian. Ca și în celelalte lucrări orchestrale ale lui Gershwin, în concertul pentru pian sunt prezente influențele muzicii jazz.  Concertul a avut loc  cu casa închisă și a fost foarte bine receptat de publicul larg. Totuși recenziile au fost mixte deoarece criticii erau nehotărâți dacă lucrarea este clasică sau jazz. A existat o atitudine variată din partea contemporanilor, Igor Stravinski spunând că este o lucrare genială, în vreme ce lui Serghei Prokofiev i-a displăcut total. Patinatoarea artistică sud-coreeană Kim Yu-Na a patinat pe această lucrare la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 de la Vancouver, câștigând medalia de aur.

Simfonia în Do major, op. 61 de Schumann este o lucrare cu efect terapeutic pentru compozitor, care mărturisea într-o scrisoare adresată profesorului D. G. Otten din Hamburg: „Am scris simfonia în decembrie 1845, încă pe vremea când mai eram bolnav … Când am terminat lucrarea, mi-am redobândit sănătatea.” Prima audiţie a avut loc la în celebrul Auditoriu “Gewandhaus” din Leipzig, la data de 5 noiembrie 1846, sub bagheta lui Felix Mendelssohn-Bartholdy şi s-a bucurat de un succes mai mult decât promiţător.

Lucrarea Lento rubato este scrisă de Lucian Beschiu (n. 1986) compozitor, dar şi editor muzical la Musikproduktion Höflich, unde coordonează colecții de partituri, aranjamente, ediții rare și ediții princeps. Compoziţia a fost prezentată și în Belgia, sub conducerea lui Daniel Gazon.

Serviciul Organizare şi Promovare Evenimente Culturale al Filarmonicii „Oltenia”