Screening pentru cancerul de col uterin

0
361

Având în vedere numărul tot mai mare al pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin, autorităţile sanitare au luat decizia de a lansa, la nivel naţional, un program pentru depistarea precoce a acestei afecţiuni. În cadrul proiectului, Spitalul Judeţean din Craiova ar urma să joace un rol foarte important, pentru că îndeplineşte funcţia de unitate regională de management.     

Screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin presupune testarea prin metoda Babeş-Papanicolaou a femeilor cu vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente în acest sens. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă, la ultimele trei controale, analizele acestora nu ridică probleme.

Autorităţile îşi propun astfel să reducă incidenţa formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii cauzate de acestea. Mai exact, prin intermediul programului se urmăreşte depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament. Nu în ultimul rând, se doreşte creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin.

Unitatea de management pe Oltenia, la Spitalul Judeţean din Craiova

În cadrul acestui program, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova va fi organizată unitatea regională de management pentru zona de Sud-Vest a ţării, grupând judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Aceasta va funcţiona ca structură fără personalitate juridică în cadrul unităţii sanitare. Printre atribuţiile pe care trebuie să le îndeplinească se numără coordonarea activităţilor specifice subprogramului prin organizarea şi realizarea activităţii de identificare şi selectare a furnizorilor de servicii medicale, dar şi validarea dosarelor de candidatură depuse de furnizorii de servicii medicale.

De asemenea, tot în responsabilitatea acestui organism va intra şi colaborarea cu casele de asigurări de sănătate, precum şi cooperarea cu autorităţile şi instituţiile locale guvernamentale sau neguvernamentale ce pot contribui la promovarea şi implementarea subprogramului.

Programul va debuta pe 1 august a.c.

Selectarea unităţilor sanitare cu paturi care îndeplinesc criteriile necesare ar urma să se finalizeze până pe 15 iulie a.c., urmând ca activitatea propriu-zisă să înceapă cu data de 1 august a.c.

Printre serviciile medicale efectuate în cadrul screeningului pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se regăsesc informarea şi consilierea femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi încurajarea acestora să accepte testarea Babeş-Papanicolaou, recoltarea, etalarea şi fixarea materialului celular cervical. Alte servicii oferite sunt colorarea Babeş-Papanicolaou, citirea rezultatului în sistem Bethesda 2001 şi interpretarea rezultatului testului Babeş-Papanicolaou, stabilirea conduitei corespunzătoare şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.

Furnizorii de servicii medicale sunt reprezentaţi de unităţile sanitare cu paturi care au în structura proprie cabinete de specialitate în obstetrică-ginecologie şi laborator de analize medicale în domeniul citologiei şi care fac dovada organizării unei reţele de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Pentru organizarea reţelei de screening, unităţile sanitare cu paturi trebuie să încheie contracte de prestări servicii cu furnizorii care nu fac parte din structura spitalului.