Gigacaloria ridică gradele în CLM Craiova

0
437

Proiectul reducerii preţului gigacaloriei incită spiritele în rândul aleşilor locali. Consilierii din opoziţie susţin că autoritatea locală le pune în braţe o propunere fără a le explica cum şi de unde vor lua banii, forţându-i, în felul acesta, să voteze “pe încredere”.

Dan Cherciu

Cei mai aprigi par să fie consilierii PDL, care nu au avut, totuşi, o atitudine vehementă la constituirea noului consiliu. Alesul local Dan Cherciu este de părere că proiectul reducerii preţului la gigacalorie este, în sine, o iniţiativă foarte bună, dar care nu este argumentată şi pe hârtie. “Să reduci preţul gigacaloriei la populaţie este un lucru extraordinar de bun. Ce nu înţeleg eu este de ce autoritatea locală nu ne spune şi cum se va face această scădere. Dacă vă uitaţi pe proiect o să găsiţi câteva explicaţii oferite de domnul director Pascu (n.r. – Nicolae Pascu) şi atât. Nu găsim nici o fundamentare venită din partea Regiei de Termoficare şi, respectiv, de la Complexul Energetic. În lipsa acestor detalii, pot să trag concluzia că se forţează mâna acestor două instituţii, dar şi nouă, consilierilor. Sau mai există varianta că doamna primăriţă să fi găsit soluţia economică cu care vom rescrie manualele de economie, fără să ne acuze nimeni de plagiat”, a declarat Cherciu.

Proiectul, criticat pentru fundamentare superficială

În cealaltă tabără, la UNPR, proiectul este catalogat ca o propunere cu tentă politică. Alesul Gheorghe Albăstroiu susţine că proiectul gigacaloriei se iniţiază “în mare grabă şi fără fundamentări” ţintindu-se momentul alegerilor din această toamnă. „E praf în ochi aruncat alegătorilor în perspectiva alegerilor din toamnă. Dacă ar fi fost o iniţiativă serioasă, s-ar fi prezentat ca atare în faţa noastră, nu aşa, fără avizul ANRE, fără fundamentări de la Termoficare şi Complex. Unii dintre noi am mai avut un mandat şi am lucrat altfel, mai ştim şi noi cum arată un proiect de hotărâre. Degeaba vin ei şi ne spun, în comisii, că doamna primar o să aducă şi avizul, că fiecare parte şi-a făcut socotelile şi au de unde să scadă preţul. Dacă nu avem nimic scris, suntem puşi să votăm pe încredere, ceea ce nu s-a mai făcut până acum în consiliu”, a declarat Albăstroiu. Pe de altă parte, consilierul spune că nici bugetul local nu trebuie să fie implicat în mare măsură întrucât ar fi discriminatoriu pentru craiovenii de la case.

Pascu: “Avizul ANRE nu este necesar”

Autorităţile locale au încercat să explice, ieri, că proiectul de hotărâre nu este condiţionat de avizul ANRE. Potrivit directorului economic al Primăriei Craiova, Nicolae Pascu, propunerea poate să fie pusă pe ordinea de zi pentru a fi luată în dezbatere de consilieri, aşa cum se va întâmpla vineri, într-o şedinţă extraordinară, întrucât obţinerea unui astfel de aviz nu ţine de competenţa autorităţii locale. “Proiectul poate fi votat şi fără avizul ANRE. Acest aviz se referă la un preţ de producţie, ori noi aprobăm vineri preţul facturat populaţiei, care este cu totul altceva”, a declarat Nicolae Pascu. În opinia acestuia, Complexul Energetic, care s-a angajat şi el la o reducere a preţului gigacaloriei, este singurul care trebuie să se adreseze autorităţii care reglementează preţul în domeniul energiei termice. Întrebat ce s-ar putea întâmpla dacă nu s-ar reuşi să se obţină acest aviz, Pascu a sugerat faptul că nu se va ajunge acolo.

Nicolae Degeratu

Măsuri organizatorice la Termoficare

Directorul Complexului Energetic, Constantin Bălăşoiu, nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii legate de modul cum intenţionează să reducă preţul de producţ

ie al gigacaloriei cu 17,4 lei, conform angajamentului. Singurele explicaţii concrete au venit din partea conducerii Regiei de Termoficare Craiova. Directorul interimar, Nicolae Degeratu, a spus, ieri, că, pentru reducerea cu 7 lei a preţului de distribuţie către populaţie, şi-a programat câteva măsuri organizatorice care vor avea efect imediat. “Vom lucra altfel cu oamenii. În primul rând nu se vor mai face ore suplimentare. Apoi, vor fi scoşi oamenii pe care îi aveam pe posturi în punctele termice automatizate. Ei nu îşi găsesc locul acolo şi sunt plătiţi degeaba”, a spus acesta. Potrivit lui Degeratu, în urma acestor măsuri se vor economisi în jur de  8,5 miliarde de lei, bani cu care va fi acoperită reducerea de tarif pe care regia şi-a asumat-o. La aceste măsuri se vor adăuga cele de anvelopare a blocurilor – pentru a nu mai pierde căldura, şi de modernizare a sistemului de distribuţie cu angajaţii de la Termoficare.