Membrii Asociației Macedonenilor din România, prezenți la tabere culturale, în Macedonia de Nord

0
560

Asociația Macedonenilor din România (AMR) participă în această perioadă la o serie de tabere organizate de Agenția pentru Emigrare din Macedonia de Nord.

Prima dintre acestea, intitulată „Întâlniri literare ale macedonenilor din diaspora”, s-a desfășurat în perioada 21-23 mai în orașul Skopje. La eveniment au participat scriitori macedoneni din diverse țări ale lumii, precum: Canada, Croația, Germania, Serbia, România, Suedia, Macedonia de Nord.

Din partea României a participat Angi Melania Cristea care a prezentat volumul ,,Macedoneni din istoria României”.Alături de scriitorii macedoneni, pe tot parcursul manifestărilor, s-a aflat doamna Biljana Kostova, din partea Agenției de Emigrare din Macedonia de Nord.

„Noi, scriitorii prezenți la această tabără literară am fost onorați să fim întâmpinați de domnul Slobodan Bliznakovski, directorul Agenției pentru Emigrare din Macedonia de Nord. Amavut posibilitatea să citim din creațiile noastre scrise în limba macedoneană, să ne prezentăm volumele și să discutăm despre rolul literaturii slave.Printre cei prezenți s-au aflat: Ana Lotos Bogic, Marian Hristov Smolarski. Vesna Karapetrova, Lidia Lindoff, Vlad Janevski, Ivan Dimoski. Tot cu acest prilej, a avut loc un seminar pe tema păstrării și conservării limbii macedonene, coordonat de către doamna Kristina Nikolosvka, director al Seminarului Internațional de Limbă, Literatură și Cultură Macedoneanăla Universitatea Kiril și Metodiu, din orașul Skopje”, a spus Angi Melania Cristea,profesor de Limba Română, scriitor membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Asociaţiei Macedonenilor din România.

Scriitorii macedoneni din diaspora au participat și  la un program cultural, vizite la biserici de rit ortodox vechi, la Muzeul Goce Delchev (revoluționar macedonean), precum și la un spectacol de muzică tradițională macedoneană.În ultima zi a acestei tabere au fost atribuite diplome participanților pentru aportul lor la păstrarea limbii macedonene în țările unde trăiesc.

Tabăra de Creație, desfășurată la Ohrid-Struga

În perioada 26-30 mai este programată Tabăra de Creație, desfășurată la Ohrid-Struga. Cu această ocazie, delegația AMR în Macedonia de Nord a vizitat orașele Skopje și Ohrid, explorând principalele biserici, mănăstiri, lacuri și obiective istorice și culturale. Printre atracțiile vizitate se numără Biserica Sfânta Sofia din Ohrid, una dintre cele mai importante biserici medievale din Macedonia de Nord, și Mănăstirea Sfântul Naum, cunoscută pentru rolul său ca învățător înțelept și călăuzitor spiritual.

Participarea AMR la aceste tabere evidențiază importanța menținerii și promovării culturii și tradițiilor macedonene în rândul comunităților din diaspora. Aceste evenimente oferă oportunități de dialog și schimb cultural între macedonenii din întreaga lume, consolidând legăturile și promovând colaborarea între comunități.