Atenţie în online!

0
653
Polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și Secţiei 3 Poliţie Craiova au desfăşurat, în cursul zilei de ieri, o activitate informativ-preventivă, într-un centru comercial din Craiova, pe linia prevenirii faptelor de înşelăciune în mediul online.
Astfel de activități se vor intensifica în perioada următoare, polițiștii doljeni propunându-și să reducă numărul persoanelor înșelate.
Este foarte important a se înțelege modul de operare:
• Persoanele fizice postează anunțuri pe site-urile de comerț online, prin care oferă spre vânzare diferite produse, iar posibilii „cumpărători” – atacatorii – contactează, prin intermediul unei aplicații de comunicare, vânzătorul, pe numărul de telefon indicat în anunț.
• Aceștia pretind că sunt interesați de achiziționarea produsului din anunț, poartă o scurtă negociere (de cele mai multe ori, conversația are multe greșeli gramaticale), pentru ca la final, să anunțe vânzătorul că produsul a fost deja achitat în avans.
• ”Falsul cumpărător” îi trimite victimei un link, fără nicio legatură cu site-ul corect, (Exemplu: https://olxro – payment.site/ https://olxro-delivery.website / https://fancourier-g.com/, etc.) cerându-i acesteia să îl acceseze pentru a  primi contravaloarea produselor expuse spre vânzare. Prin intermediul link-ului, infractorii încearcă să colecteze credențialele utilizatorilor (datele cardului bancar, inclusiv codul CVV/CVC, date personale, soldul contului, etc.).
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii recomandă:
• Pentru primirea unei sume de bani în contul bancar, nu sunt necesare datele cardului bancar! Sunt necesare doar contul IBAN al persoanei care urmează să primească suma de bani și numele acesteia!
• Verificați cu atenție adresa paginii web pe care vi se solicită datele personale!
• Evitați deschiderea unor link-uri/atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate!
• Purtați discuții cu cumpărătorul doar pe chat-ul site-ului de cumpărături online pentru a putea fi ajutați în caz de fraudă! Nu acceptați să mutați discuțiile pe alte aplicaţii de comunicare sau pe altă platformă!
• Prin introducerea și validarea unui cod de tip ”3D-SECURE” primit din partea băncii, dumneavoastră aprobați efectuarea unei plăți, nu încasarea unei sume de bani în contul propriu!
• Verificați ofertele primite! Nu vă grăbiți să acceptați orice promoție care sună atractiv! Poate fi o încercare de fraudă!
De asemenea, poliţiştii recomandă:
Nu accesați link-uri primite prin SMS, din surse necunoscute!
Mai multe persoane au primit mesaje SMS, de pe diverse numere de telefon (naționale sau internaționale), cu textul „Pachetul dvs. este în drum, urmăriți-l aici”, urmat de un link.
Accesând link-ul se deschide un site fals, al unui operator internațional de curierat, care solicită descărcarea unei aplicații.
În urma instalării aplicației, există posibilitatea ca telefonul să fie infectat cu malware.