Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 28 mai anul acesta.
Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.
Iniţiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, care, la 23 aprilie 2015, declara: “În luna mai a anului 2014 am prezentat colegilor parlamentari iniţiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susţinut de încă 42 de colegi deputaţi şi senatori, care, iată, în urma votului dat ieri, 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, a fost votat de către 299 din deputaţii prezenţi. Modificarea adusă de această iniţiativă legislativă prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai”. Această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.
Mesajul ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: „Ziua Românilor de Pretutindeni ne oferă şi în acest an, o dată cu ultima duminică a lunii mai, prilejul sărbătoririi şi împărtăşirii identităţii româneşti pe întreg mapamondul. Suntem chemaţi în această zi, sub aspect introspectiv, să cunoaştem măsura propriei noastre valori ca popor şi să reflectăm asupra aspiraţiilor pe care românii de pretutindeni le năzuiesc în relaţie cu ţara, comunitatea, familia, limba şi identitatea lor în ansamblu. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dedică ziua de azi educaţiei, pentru a pune în lumină contribuţia voluntarilor implicaţi în programele de predare în limba română, precum şi importanţa limbii materne ca element identitar pentru generaţiile tinere din afara graniţelor. În acest sens, proiecte dedicate acestei zile precum seminarul “Limba română mai aproape de casă”, maratonul media de cunoaştere de către opinia publică a iniţiativelor din domeniul educaţiei, sau programul intitulat “Limba română – Educaţie şi Comunicare”, prin care cadrele didactice, pentru început din Spania, Italia şi Marea Britanie, sunt sprijinite cu suporturi de curs şi sesiuni de pregătire, reprezintă tot atâtea dovezi ale priorităţii pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni o acordă educaţiei în limba română. Fie ca această sărbătoare să ne aducă mai aproape unii de alţii şi să ne fortifice conştiinţa faptului că identitatea românească a noii generaţii porneşte de acasă pentru ca, prin grija noastră, a tuturor, să înflorească oriunde s-ar afla în lume. La mulţi ani, români de pretutindeni!”