„Muzeul viu” al meşteşugarilor din România, Serbia şi Bulgaria, deschis de Zilele Craiovei

0
401

Asociaţia CREEAZĂ ROMÂNEȘTE din Craiova desfăşoară în cadrul Zilelor Craiovei a treia activitate de mobilitate din cadrul proiectului „Muzeu viu: Românii de lângă noi”, proiect trilateral de mobilitate, implementat prin programul „Erasmus+” al Uniunii Europene, în parteneriat cu Asociaţia „Dunărea” din Kladovo (Serbia) şi „Narodno Citaliste Nadejda 1871” din Oreahovo (Bulgaria). „Muzeul viu” al meşteşugarilor români din cele trei zone vecine va putea fi vizitat sâmbătă şi duminică, 28 şi 29 mai, în Piaţa „Fraţii Buzeşti”, între orele 10.00 – 20.00.muzeu viu

Meşteri din Serbia, Bulgaria şi România (Craiova, Dăbuleni, Terpeziţa, Râmnicu Vâlcea şi Oboga) fac demonstraţii de olărit, ţesut la război şi gherghef, torsul lânii, cusături populare, sculptură în lemn, pictură pe scoarţă, realizare ocarine şi naiuri. Meşterii vor fi asistaţi şi sprijiniţi în lucrul lor de 30 de tineri sârbi, bulgari şi români, participanţi în proiect, care, dincolo de organizarea acestor demonstraţii, vor participa în această perioadă şi la alte activităţi specifice proiectului. Asociaţia CREEAZĂ ROMÂNEȘTE şi partenerii săi au organizat şi susţinut până acum alte două „muzee vii” de demonstraţii meşteşugăreşti: unul în Kladovo, în noiembrie 2015, altul în Oreahovo, în martie 2016, fiecare făcând parte dintr-o activitate de mobilitate a proiectului.

Organizaţia va prezenta în timpul evenimentului din Craiova şi o expoziţie cu fotografii surprinse în timpul celorlalte două manifestări. Deoarece această activitate, stabilită încă din anul 2015, din etapa de redactare a proiectului, constă în organizarea unor demonstraţii publice de artă tradiţională susţinute de meşteşugari români din Timocul Sârbesc, Timocul Bulgăresc şi Oltenia, ea a fost considerată potrivită pentru manifestările  organizate în această perioadă de Primăria Municipiului Craiova şi, prin urmare, a fost inclusă în programul Zilelor Craiovei”, precizează iniţiatorii proiectului.

  Scopul proiectului „Muzeu viu: Românii de lângă noi” este promovarea tradiţiilor populare, a culturii şi spiritualităţii româneşti în cele trei pământuri locuite de români: Oltenia, Timocul Sârbesc şi Timocul Bulgăresc. Proiectul urmăreşte, de asemenea, valorizarea potenţialului creativ şi antreprenorial al tinerilor voluntari din cele trei organizaţii partenere, aceştia participând activ la viaţa socio-culturală a comunităţilor lor. Pentru atingerea acestui scop, la proiect participă atât români cu experienţă din cele trei zone, păstrători de tradiţii şi spiritualitate, dar mai ales tineri din Oltenia şi din cele două părţi ale Timocului, care vor învăţa aceste tradiţii de la bătrâni şi pe care le vor transmite mai departe.

„Muzeu viu: Românii de lângă noi” se va încheia la 1 noiembrie 2016. Printre partenerii locali pe care Asociaţia CREEAZĂ ROMÂNEȘTE îi are – şi cu care organizaţia a avut şi până acum o colaborare foarte bună – se numără Universitatea din Craiova, Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.