„Zilele Craiovei” au continuat în Piața Prefecturii, veselia copiilor fiind și ieri în centrul atenției. Numai că un fapt mai puțin obișnuit s-a întâmplat de această dată: de cum au pus mâna pe bețe și au prins a-și scutura bine clopoțeii, a început brusc să plouă! Și asta pentru că ei, cei 34 de ștrengari și ștrengărițe, toți simpatici foc, au adus cu ei și puterile călușarilor asupra ploilor.
A plouat cu găleata, ieri, în jurul orei 11.00, când prichindeii de la Grădinița nr. 54 din Craiova ar fi trebuit să-și desfășoare spectacolul pe esplanada de la statuia domnitorului Mihai Viteazul. Pentru că ploaia răpăia pământul, cei 34 de călușari, lăolaltă cu părinți și bunici, s-au strâns în jurul doamnei educatoare Florica Mecea și au privit dezamăgiți potopul de afară. Clipele petrecute sub copertina magazinului „Mercur”, așteptând ca ploaia să se mai domolească, au trecut greu pentru micuții călușari. Se costumaseră toți foarte frumos și nu își doreau decât să-și etaleze costumele și să bată „Călușul”, așa cum îi învățase doamna educatoaare.
„Copiilor mei le place extrem de mult acest joc”
Bețele aveau aproape înălțimea lor și erau dichisite frumos cu bentiță tricoloră. Costumele erau albe, cu cusături roșii, așa cum se îmbracă toți călușarii. Cel mai de efect accesoriu erau, evident, clopoțeii, cusuți împreună cu o mulțime de ciucurași. Făceau o gălăgie teribilă dacă erau scuturați și tocmai lucrul acesta le plăcea cel mai mult copiilor. „Ne-am pregătit mult cu acest joc popular, care este unul deosebit de frumos. Copiilor mei le-a plăcut extrem de mult când l-am făcut cadou moșului în ajunul Crăciunului și m-am gândit că este minunat să îl oferim și craiovenilor cu prilejul Zilelor municipiului. Din păcate nu ne ajută vremea, dar ne place să credem că această ploaie am adus-o noi, care suntem niște călușari autentici, după cum vedeți”, a mărturisit doamna educatoare Florica Mecea, care își privea cu drag copii.
Călușari adevărați
Pentru că pe cer apăruseră nori groși care parcă spuneau că această ploaie nu este totul, călușarii au pornit cu umbreluțele spre Teatrul Național. A fost o întreagă peripeție călătoria prin stropi și asta tot din cauza simpaticilor de clopoței. Călușarii au avut însă parte de un public mai numeros aici. Mulți trecători se adăpostiseră de ploaie și au fost bucuroși să-i urmărească pe micuții artiști. Numaidecât aceștia și-au luat în primire bețele și s-au alinat în dreptunghiul trasat repejor, cu cretă, de doamna educatoare.
Iar jocul călușarilor nu a fost unul ușor. Au lovit cu bețele, au bătut pământul și au strigat puternic, apoi au căzut la pământ. Au primit aplauze la scenă deschisă din partea craiovenilor. Pentru că au fost niște călușari adevărați, care și-au bătut bine pașii, doamna educatoare Florica Mecea le-a împărțit la fiecare ciocolate și baloane. Evident că a început un alt tărăboi, cel al jocului cu baloane!