„Autobuzul cu păpuşi”, pe străzile Craiovei!

0
773

Un autobuz animat s-a pus în mișcare, ieri-dimineață, pe străzile orașului, stârnind bună dispoziție printre călători și aprecieri în rândul craiovenilor. Având la bord peste 40 de copii, actori ai Teatrului „Colibri” și o mulțime de păpuși viu colorate, autobuzul a vestit, într-un mod inedit, Zilele municipiului Craiova, ca și apropiata sărbătoare de 1 Iunie. Deși au călătorit cu R.A.T. Craiova, pasagerii n-au urmat vreun traseu obișnuit, ci unul al fabulelor pline de învățăminte, cu personaje poznașe, iar bilete nici că le-au trebuit! „A fost o experiență minunată!”, au spus, la final, cu convingere și cu dorința de a mai face o astfel de plimbare. „Autobuzul cu păpuși” va circula pe străzi întreaga săptămână, reprezentanții Primăriei Craiova și ai Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” fiind convinși că proiectul va cere bis! Poftiți, așadar, să descoperiți Craiova culturală și prin intermediul păpușilor! 

Au călătorit împreună cu vulpea cea șireată, lupul, leul, corbul și alte personaje ale fabulelor

„Autobuzul cu păpuși” s-a pus în mișcare ieri-dimineață, fiind primul eveniment din programul de manifestări dedicat celei de-a XVII-a ediții a Zilelor municipiului Craiova. Punctul de plecare – Liceul „Matei Basarab”, de unde s-au îmbarcat 15 elevi din clasa a III-a, însoțiți de prof. Anca Suciu, și alți 19 din clasa I A, împreună cu prof. Marian Ghițuică. Aflați cu toții la prima experiență artistică de acest fel, pasagerii nici n-au bănuit ce surpriză minunată îi așteaptă! Și-au ocupat, cuminți, locurile în autobuzul purtând însemnele Regiei Autonome de Transport (R.A.T.) Craiova și decorurile Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” și au pornit la drum.

Călătoria n-a fost una obișnuită, ci… în lumea fabulelor lui La Fontaine, Grigore Alexandrescu și Alexandru Donici. I-au însoțit șireata vulpe, însuflețită de actrița Ionica Dobrescu, și, cu umor și vioiciune, desprinși din poveștile copilăriei, lupul, leul, măgarul, corbul, cocoșul și barza, care au prins viață din mâinile și prin glasul actorilor Alice Ianoș și Daniel Mirea. Povestea s-a depănat în încurajările micilor spectatori, implicați și ei în acțiune și, prin urmare, trăind cu emoție și nerăbdare fiecare scenă în care șireata vulpe păcălește ori este păcălită de celelalte personaje. Iar după reprezentație nu mică le-a fost bucuria să țină chiar ei în mâini păpușile! Purtați pe nesimțite, preț de mai bine de un ceas, pe străzile Craiovei în sărbătoare, s-au întors, apoi, la sediul școlii, cu ochii strălucindu-le de bucurie.

Trei actori de poveste! „Copiilor le-a plăcut foarte mult și ne bucurăm de bucuria lor!”

Ingeniosul proiect a fost apreciat nu numai de copii, ci și de actorii care au mânuit păpușile cu atâta pricepere și dibăcie. «Am jucat în tot felul de locuri, dar la un autobuz nu m-aș fi gândit! Cu toate că este o idee de demult, venită din Occident, când trupele de actori păpușari își promovau piesele pe oriunde puteau, ca să aibă spectatori. Este prima mea experiență de acest gen după 25 de ani de meserie. A fost inedit, așadar, pentru mine și cred că și pentru copii. Nu e mare diferență față de o sală de spectacole, numai că aici trebuie să ne ținem mai bine echilibrul! La început am fost puțin speriată, am avut mari emoții, dar totul a mers bine, iar copiii au fost foarte încântați», a declarat, la finalul reprezentației, Ionica Dobrescu.

Deși mărturisește că nu circulă prea des cu autobuzul, Daniel Mirea e obișnuit cu spectacole susținute în spații neconvenționale – de obicei în aer liber, în școli și grădinițe, ba chiar și într-un mijloc de transport în comun! «Eu am mai participat la un proiect asemănător, „Tramvaiul cu GAG-uri”, în urmă cu câțiva ani, organizat tot în Craiova, de Asociația Culturală „GAG”. Și acum e cam la fel, dar… mai zgâlțâitor un pic! Copiilor le-a plăcut foarte mult și ne bucurăm de bucuria lor! A fost prima reprezentație, poate cu mai multe emoții, dar promitem că și următoarele vor fi extraordinare», a spus actorul.

Autobuzul va circula zilnic, până duminică. Plimbarea e amuzantă, educativă și… gratuită!

Și astăzi „Autobuzul cu păpuși” pornește tot la 9.30 și tot de la Liceul „Matei Basarab”, iar mâine și joi îl găsiți, la aceeași oră, în fața Colegiului Național „Elena Cuza”. Vineri, 31 mai, vă puteți îmbarca, dar la ora 16.30, de la Grădinița „Tudor Vladimirescu”. Pe cât de amuzante, pe atât de educative călătorii se anunță și sâmbătă, 1 iunie – cu plecare din centrul Craiovei, și duminică, 2 iunie – de la Centrul „Noricel” (Piața Centrală), tot de la 9.30. Atenție: plimbarea e gratuită! Vă trebuie doar un strop de curiozitate și multă dragoste pentru teatrul de păpuși!

Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”: «Poposim pe unde nici nu se așteaptă craiovenii! Va fi o surpriză pe unde vor călători copiii cu acest autobuz. Vor descoperi Craiova și prin intermediul păpușilor și al fabulelor, dar și prin intermediul unui traseu care nu face parte din cele obișnuite ale Regiei Autonome de Transport Craiova. În afară de faptul că vor vedea orașul altfel, cei mici vor avea parte și de o porție de educație, pentru că vor fi introduși în lumea fabulelor lui La Fontaine, Grigore Alexandrescu și Alexandru Donici. Pe scurt, personajul principal, o vulpe, se plimbă prin foarte multe fabule și păcălește, dar va fi și păcălită, la rândul ei, de barză, de măgar, de lup, de cocoș, de corb și alte asemenea viețuitoare, care, desigur, au și trăsături umane, căci acesta este tot farmecul fabulelor! Cred că e minunat faptul că reușim să bucurăm atâția copii de Zilele Craiovei și cu siguranță craiovenii vor cere bis la acest proiect».

 

Anca Suciu, profesor pentru învățământul primar – clasa a III-a: «Călătoria a fost foarte frumoasă și incitantă! Și, în același timp, plină de emoție din partea copiilor și a actorilor! Elevii au participat pentru prima dată la o astfel de activitate și am înțeles că și… Doamna Vulpe la fel! A fost totul plin de candoare, de bucurie a copilăriei, de frumusețe, de culoare, de lumină! A fost o experiență minunată!».

Mariana Ghițuică, profesor pentru învățământul primar – clasa I: «Activitatea a fost una inedită, nu am mai participat la așa ceva până acum. Am fost chiar în lumea poveștilor și a copilăriei, o lume cu totul și cu totul deosebită, iar copiii noștri au fost încântați. Și de 1 Iunie le-am pregătit activități deosebite, dar… sunt surpriză!».