USL: Un credibil program economic

0
367

Uniunea Social Liberală şi-a prezentat, ieri, la Camera de Comerţ din Capitală, programul economic. Unul robust şi credibil. Pe ce se reazemă o asemenea afirmaţie? În primul rând, pe validarea lui de doi foşti premieri de succes ai României: Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. Doi politicieni cu expertiză în chestiuni macro-economice, cu viziune clară, verificată în actul guvernării. Ceea ce surprinde la construcţia acestei platforme economice este nu atât melanjul componentelor social-democrate cu cele liberale sau conservatoare, în temeiul unui compromis de circumstanţă, ci identificarea soluţiilor oportune, concrete, realiste, avansate ca adecvate unei relansări economice. Faptul că acest program economic este lansat cu mai bine de un an înaintea alegerilor legislative din 2012, pentru a fi dezbătut, şi pentru a demonstra că USL chiar constituie o alternativă viabilă la actuala putere, este mai mult decât notabil. Programul economic al USL prezentat ieri la Camera de Comerţ n-are nimic „populist”, nu inserează promisiuni deşarte, ci ia în calcul toate dificultăţile, care urmează a fi surmontate. Adresându-se mediului de afaceri, dar şi diferitelor categorii socio-profesionale, proiectează priorităţi economice, abordări sectoriale, pe domenii, şi, peste toate, o speranţă. Chiar dacă va fi supus războiului propagandistic, altminteri firesc, programul în cauză are temeinicia lucrului bine făcut, exprimând o voinţă politică onestă şi credibilă.

Pentru acest program economic liberalii au renunţat la cota unică de impozitare, dar păstrează cota maximă de impozitare la 16%. Cei cu venituri mai mici vor plăti mai puţin, dar nimeni nu va scoate din buzunar mai mult de 16 procente. De asemenea, programul prevede menţinerea TVA la 24% până în 2016 şi reducerea TVA la 19% după primii patru ani de mandat. USL propune şi reducerea TVA la 9% pentru cereale, pâine, carne, lapte şi legume şi fructe. Cota unică va fi înlocuită cu un impozit diferenţiat pe venitul salarial, astfel: cotă de 8% pentru cei cu venituri de până la 800 de lei pe lună, cotă de 12% pentru cei care au venituri cuprinse între 800 şi 1600 de lei pe lună şi cotă de 16% pentru cei care încasează peste 1600 de lei pe lună. Tot programul este o combinaţie de politici fiscale de stânga şi de dreapta. De exemplu, la categoria măsurilor de stânga se află propunerea unei cote reduse la TVA pentru alimente, zero taxe pentru angajarea în regim part-time a tinerilor sub 25 de ani şi a persoanelor peste 55 de ani, creşterea salariului minim la 800 de lei. În cazul măsurilor de dreapta, USL propune reducerea CAS pentru angajatori cu 5%, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an în cazul creării de noi locuri de muncă, cu condiţia menţinerii în locul de muncă încă un an de zile. Documentul mai precizează că USL va adapta noul acord cu FMI, iar în 2013 va negocia un nou acord.

USL vrea auditarea „strictă şi obligatorie” a alocărilor şi utilizării banilor publici din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), „program prin care 4 miliarde de euro se risipesc în scopuri politice”. Uniunea mai are în plan înfiinţarea unui comitet parlamentar de monitorizare, pentru creşterea transparenţei utilizării banilor publici, care va urmări toate contractele publice cu valoare mai mare de 100.000 de euro. Totodată, se vrea restructurarea instituţiilor de control fiscal – ANAF, Garda Financiară, Vama – şi înfiinţarea, la cele trei domenii, a unui consiliu de supraveghere şi audit, format din experţi internaţionali.