Doljenii din cinci comune, sprijiniţi să-şi găsească un loc de muncă

0
383

Locuitorii din comunele doljene Călăraşi, Gighera, Mîrşani, Sadova şi Ostroveni beneficiază de un program dezvoltat de Asociaţia Comunelor din România prin care pot fi ajutaţi să se reintegreze pe piaţa muncii. Acesta se adresează în special grupurilor vulnerabile aşa cum ar fi familiile monoparentale sau cu mai mult de doi copii, femeile casnice, persoanele de etnie romă sau persoanele cu dizabilităţi.

Programul de reintegrare pe piaţa muncii care a fost lansat în toamna anului trecut va continua pe parcursul acestui an, dar şi în 2012. Finalitatea este aceea de a pregăti un număr cât mai mare de persoane, astfel încât să corespundă cerinţelor angajatorilor. Ieri, reprezentanţi ai autorităţilor locale din cele cinci comune alături de iniţiatorii proiectului –  Asociaţia Comunelor din România şi partenerii săi, Brainstorming Consulting şi RPIC ViP din Cehia – şi-au dat întâlnire la Craiova pentru a discuta pe marginea unui studiu care a fost realizat de curând. Mai exact, despre rezultatele „Studiului iniţial în rândul angajatorilor pentru identificarea celor mai importante competenţe comune ale potenţialilor angajaţi”. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „COMPETENT- Activităţi inovatoare în vederea îmbunătăţirii accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Program derulat în şapte judeţe

În total, de acest proiect beneficiază 35 de comune din şapte judeţe, pe lângă Dolj, figurând pe această listă şi Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Neamţ şi Olt. Iniţiatorii proiectului se aşteaptă şi la o serie de rezultate concrete. Astfel, ar urma să fie înfiinţate 35 de puncte de informare şi consiliere ocupaţională, iar 105 angajaţi din toate primăriile implicate în proiect vor beneficia de instruire în competenţe comune, în evaluarea nevoilor de instruire şi în management de proiect. De asemenea, 1.400 de beneficiari vor fi instruiţi în utilizarea calculatorului şi în una dintre competenţele comune şi vor fi organizate 70 de întâlniri cu angajatori şi instituţii implicate în domeniul social şi al ocupării.

Cu siguranţă cel mai important obiectiv al proiectului rămâne, însă, acela de a ajuta cel puţin 70 de beneficiari să-şi găsească un loc de muncă. „Proiectul se derulează pe parcursul a doi ani şi are ca scop instruirea forţei de muncă. Comunele au fost alese în funcţie de grupurile ţintă pe care programul le-a urmărit”, a declarat Rocsana Ristea, coordonator local al proiectului.

Oferta de pe piaţa muncii trebuie corelată cu cererea

Studiul realizat arată că, în condiţiile în care nu se mai caută doar oameni calificaţi pentru un anume post, devine tot mai important ca persoanele care aspiră la un loc de muncă să aibă abilitatea de a se adapta la noile cerinţe ale angajatorilor, care solicită comunicare, eficienţă şi preocupare faţă de clienţi. Tot mai mult se impune, în acest sens, armonizarea ofertei cu cererea de forţă de muncă. Iar, sistemul de învăţământ trebuie să colaboreze cu angajatorii, astfel încât acesta să pregătească absolvenţi în domeniile cerute pe piaţa muncii. „Consider util acest proiect, dar dacă nu ne organizăm într-o strategie coerentă pe termen lung nu vom reuşi să facem mare lucru. În opinia mea, trebuie plecat de la sistemul de învăţământ”, a precizat Florea Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România pe judeţul Dolj şi totodată primar al comunei Urzicuţa.