În perioada 15-17aprilie 2024s-a desfășurat simularea județeană a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și simularea județeană a Examenului Național de Bacalaureat pentru elevii clasei a XII-a și a XIII-a seral/FR, sesiunea 2024. În ziua de 26 aprilie, conform calendarului , aprobat prin Procedura Operațională nr. 42 a I.S.J. (Inspectoratul Şcolar Judeţean ) Dolj, au fost comunicate rezultatele obținute de elevii doljeni la aceste simulări. Aşa cum am prezentat anterior, sunt creşteri semnificative, în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate, iar, acum, venim cu toate datele statistice “la zi”.
ISJ Dolj a prezentat, aşa cum se cuvine, situaţiile statistice , după susţinerea celor două simulări naţionale, pe care le prezentăm: Situația statistică la Simularea Județeană a Evaluării Naționale este următoarea: 86% procent de medii peste 5.00 (60.64% la simularea națională). Potrivit rapoartelor, la simularea județeană a Evaluării Naționale s-a înregistrat următoarea situație a notelor mai mari sau egale cu 5,00, pe probe: note peste 5,00 la “Limba și literatura română” – 71%, note peste 5,00 la Matematică – 61%, în creștere cu 17% față de rezultatele obținute la simularea națională(44%); s-au obținut două medii maxime – Scoala Gimnazială “Mircea Eliade” Craiova (1) și Liceul Teoretic Bechet (1); s-au obținut 44 note de 10 ( opt note de 10 la simularea națională), din care: 12 note de 10 la Limba și literatura română (o notă de 10 la simularea județeană); 31 note de 10 la Matematică (şapte note de 10 obținute la simularea națională); 12 unități școlare au obținut un procent de peste 90%, dintre care două au avut un procent de 100% medii peste 5,00 (Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade” Craiova – 100% și Scoala Gimnazială “Terraveda” Craiova – 100%). La polul opus, şase unități școlare au 0% medii peste 5,00. Numărul a scăzut față de simularea națională, unde 15 unități școlare au avut 0% medii peste 5.
Rezultatele la Bacalaureat
La Simularea județeană a Examenului Național de Bacalaureat , procentul de promovare la nivelul județului Dolj este de 60,41%(44,98% la Simularea Națională). De asemenea, prezentăm statistica : la 38 unități școlare procentul de promovare a crescut, comparativ cu cel obținut la Simularea Națională a Examenului de Bacalaureat; numărul unităților școlare cu 0% procent de promovare a scăzut la Simularea Județeană, patru unități școlare au avut 0%, față de Simularea Națională unde şapte unități școlareau avut procent de promovare de 0 %. La cinci unități școlare situația nu s-a modificat față de Simularea Națională; s-a obținut o medie de 10 la Liceul Teoretic ”Indepentanța” Calafat; s-au obținut 86 de note de 10 (54 note maximela Simularea Națională), după cum urmează: Proba de Limba şi literatura română – 11 note maxime (niciuna la Simularea Naționa; Proba obligatorie a profilului : 31 note de 10 (26 la Simularea Națională); Proba la alegere : 44 note de 10 (28 la Simularea Națională) . Potrivit rapoartelor statistice, la simularea județeană a examenului de bacalaureat s-a înregistrat următoarea situație a notelor mai mari sau egale cu 5,00, pe probe: Limba și literatura română: note mai mari de 5,00 – 80,85% (59,73% – la Simularea Națională); Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie): note peste 5,00 – 62,86% (64,68% – la Simularea Națională); Proba la alegere a profilului și specializării: note mai mari de 5,00 – 79,90% (63,95% – la Simularea Națională). Rezultatele obținute la simulare nu se publică, nu se afișează și nu se contestă.Acestea sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute la simulările județene nu se trec în catalog. La solicitarea scrisă a elevului/părintelui, notele obţinute la simulările județene pot fi trecute în catalog.