Valoare totală: 1.375.673,82 lei
Valoarea finanțării nerambursabile din FEDR: 1.169.322,77 lei
Localizarea proiectului: Călimănești, str. Tudor Vladimirescu, nr. 28 (teren în suprafață de 1.790 mp și clădire în suprafață construită la sol de 358 mp, suprafață construită desfășurată de 790 mp).
Proiectul a avut ca scop creșterea eficienței energetice a grădiniței și, implicit, scăderea consumului anual de energie primară.
Obiective specifice:
- Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră este de 71,84 tone de CO2.
- Scaderea consumului anual specific de energie primară (din surse neregenerabile) total este de 484,27 kWh/m2/an, din care: pentru încălzire/răcire este de 258,71 kWh/m2/an.
Astfel, au fost realizate lucrări pentru:
- izolarea termică a pereților exteriori;
- izolarea termică a ferestrelor și ușilor – montarea de tâmplărie din aluminiu cu geam securizat, performantă energetic;
- izolarea termică a planșeului peste subsol și a planșeului peste ultimul nivel;
- înlocuirea totală a instalațiilor sanitare și termice;
- repararea elementelor constructive ale fațadei care prezintă un potențial pericol de desprindere și/sau afectează funcționalitatea clădirii;
- refacerea finisajelor interioare din zonele de intervenție;
- desfacerea și refacerea trotuarelor de protecție în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirii prin refacerea hidroizolației.
Grupul ţintă: 120 de preșcolari și 12 cadre didactice.
- Creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială Jiblea Veche – Călimănești (124995)
Valoare totală: 3.125.269,50 lei
Valoarea finanțării nerambursabile din FEDR: 2.642.248,7 lei
Scopul acestui proiect îl reprezintă creșterea eficienței energetice prin izolarea termică a clădirii Școlii Gimnaziale Jiblea Veche – Călimănești.
Obiectiv general: Reducerea costurilor aferente întreținerii clădirii din punct de vedere al eficienței energetice, precum și oferirea unui confort termic optim desfășurării procesului de învățământ.
Obiective specifice:
- Îmbunătățirea capacității de izolare termică a pereților exteriori ai clădirii.
- Eliminarea problemelor legate de gradul avansat de degradare a acoperișului și a tâmplăriei exterioare și interioare.
- Îmbunătățirea confortului termic în interiorul clădirii.
- Îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu peste ultimul nivel, planșeu peste subsol), a șarpantelor și învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii.
- Introducerea, reabilitarea și modernizarea, după caz, a instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare și climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente și racordarea la sistemele de încălzire centralizată, după caz.
- Utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru asigurarea necesarului de energie a clădirii.
- Implementarea sistemelor de management energetic având ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie.
- Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.
- Modernizare străzi pe raza stațiunii Călimănești-Căciulata – asfaltare, amenajare trotuare, execuție rigole de preluare ape pluviale (118784)
Valoare totală: 20.192.901,62 lei
Valoarea finanțării nerambursabile din FEDR: 16.840.325,36 lei
Proiectul a avut ca scop modernizarea unui număr de 34 de străzi (din care una inclusiv trotuare) și reabilitarea exclusiv a trotuarelor de pe 2 străzi.
Locația de implementare a proiectului – străzile: C-tin. Brâncoveanu, Drumul Vechi, Mihai Viteazu, Crișan, Cloșca, T. Vladimirescu, Șerban Cantacuzino, Mihai Eminescu, Arbatului, Nicolae Bălcescu, Reconstrucției, Alexandru Odobescu, 16 Februarie, 1907, Livezilor, General Magheru, Al. Vlahuță, Trandafirilor, Garoafelor, Republicii, Oltului, Preot Dumitru Sandu, Popa Șapcă, Ghe. Doja, Vasile Alecsandri, I.L. Caragiale, Grigore Alexandrescu, Ion Creangă, Câmpului, Plutelor, Merilor, Ana Ipătescu, Neagoe Basarab, C. Dobrogeanu Gherea, Horia, Aurel Vlaicu.
Obiectivul general al proiectului: Modernizarea infrastructurii rutiere, asigurându-se astfel premisele necesare pentru dezvoltarea zonei și creșterea numărului mediu de salariați.
Obiectiv specific: Modernizarea infrastructurii rutiere (străzi + trotuare) pe o lungime totală de 16,152 km și o suprafață de 120.421 mp.
Grupul țintă al proiectului: Locuitorii orașului Călimănești (aproximativ 8 mii de persoane) care beneficiază, ca urmare a implementării acestuia, de infrastructură rutieră modernizată, sigură din punct de vedere al circulației rutiere, și de trotuare modernizate.
IV.Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public în orașul Călimănești, județul Vâlcea (125420)
Valoare totală: 11.471.433,70 lei
Valoarea finanțării nerambursabile din FEDR: 9.750.718,64 lei
Localizare proiect – străzile: Calea lui Traian, nr. 8A (Seaca), Calea lui Traian (Tronson 1), Calea lui Traian (Tronson 2), Calea lui Traian (Tronson 3), La Bisericești, Anton Pann, Cloșca, Tudor Vladimirescu, Calea lui Traian, nr. 212A (Teaua), Calea lui Traian, nr. 449A (Ploscaru), Calea lui Traian, nr. 750A (Pavilion), Calea lui Traian, nr. 810A (Bl. Căciulata), Calea lui Traian, nr. 890A (Piața Căciulata), Calea lui Traian, nr. 914A (Cozia), Calea lui Traian nr. 306.
Investiția are ca rezultat creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat, datorită utilizării surselor de energie regenerabilă și corpurilor de iluminat cu LED instalate prin proiect, ceea ce va conduce automat la scăderea consumului de energie electrică, generând economii substanțiale la bugetul local.
Prin proiect s-a urmărit, astfel, realizarea unui sistem de iluminat public la standarde europene, prin modernizarea sistemului existent. Lucrările au constat în înlocuirea vechilor corpuri de iluminat cu unele tip LED, extinderea rețelei în zonele unde iluminatul este deficitar, precum și refacerea unui tronson de rețea de pe strada Calea lui Traian (drumul european E81). De asemenea, trecerile de pietoni și curțile interioare ale blocurilor au fost iluminate cu sisteme cu alimentare bazată pe panouri fotovoltaice.
Optimizarea consumului și controlul sistemului de iluminat public vor fi realizate prin implementarea unui sistem de telegestiune (sistem inteligent de comandă și diagnoză) care permite accesul în timp real la parametrii de funcționare ai rețelei (starea instalației, starea aparatelor de iluminat etc.).
În total, au fost iluminați 51 km de drumuri publice, montați 238 de stâlpi de diferite tipuri, dintre care 25 cu panouri fotovoltaice (pentru noul tronson, curțile interioare ale blocurilor și trecerile de pietoni), și instalate 1.638 de corpuri de iluminat cu surse LED.