Campusul studenesc Agronomie a fost gazda unui flashmob organizat de Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti din Craiova. Acţiunea s-a desfăşurat în deplină linişte pentru a reda în aşa fel limitarea libertăţii de exprimare a studenţilor în mediul academic.
Tinerii care îşi fac studiile la facultăţile Universităţii din Craiova au dat dovadă de ingeniozitate, aranjându-se în şiruri şi formând numărul 25 (douăzeci şi cinci), care reprezintă procentul din totalul electoratului participant la votarea conducătorului principal al instituţiilor de învăţământ superior din România pe care aceştia tind să-l redobândească. Studenţii consideră actuala formă prin care participă la alegerea rectorului una deficitară, care le îngrădeşte dreptul la expunerea opiniei în unul dintre cele mai importante aspecte ale ciclurilor universitare de învăţământ. Până în 2011, când a intrat în vigoare Legea Educaţiei Naţionale, studenţii aveau 25% din voturile pentru alegerea rectorilor.
„Votul este cea mai importantă unealtă a unui sistem democratic”
Această lege permite acum universităţilor să decidă nivelul de participare a studenților la procesul electoral, stabilind individual o cifră cuprinsă între 3 şi 20 la sută. Rectorii sunt aleşi de toate cadrele didactice, de reprezentanţii din consiliile facultăţilor şi de studenţii membri ai Senatului Universităţii. Evenimentul a fost iniţiat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România şi s-a desfăşurat în 14 centre universitare din ţară. „Votul este cea mai importantă unealtă a unui sistem democratic, necesar atât pentru cadrele didactice cât şi pentru studenţi! Neaplicat sistemului, este evidentă ruptura din procesul democratic al instituţiei. Sperăm ca astfel, decidenţii din societatea românească să perceapă importanţa studenţilor într-o universitate, nu doar ca o formă de finanţare a şcolii ci ca partener în procesul educaţional”, susţin reprezentanţii UNSR.
ELIZA BOTNARI
(studentă anul III Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova)