Ieri a avut loc, la Craiova, seminarul “Egalitate prin profesionalism pe piaţa muncii”, parte a proiectului “CONSTRUCT – facilitarea integrării pe piaţa muncii pentru şomerii din Oltenia prin cursuri de perfecţionare în domeniul construcţiilor”, implementat de SC Brazilian marmură şi Granit Impex SRL, desfăşurat în parteneriat cu Universitatea din Craiova – Facultatea de Mecanică în perioada noiembrie 2010-aprilie 2012.
Potrivit managerului de proiect Raluca Panait, Seminarul şi-a propus dezbaterea problemelor actuale cu privire la egalitatea de şanse în pregătirea profesională şi necesitatea formării continue pe parcursul vieţii. “Proiectul a fost implementat într-o perioadă în care piaţa muncii din România a fost puternic zdruncinată de efectele crizei economice, soldate cu restructurărui masive, cu posturi vacante extrem de puţine, toate fiind consecinţa contextului economic nefavorabil al ultimilor ani, care, bineînţeles, nu a ocolit nici domeniul construcţiilor”, a afirmat aceasta. Discuţiile au vizat modalităţile de îmbunătăţire a formării profesionale, fiind oferite exemple de bune practici în formarea continuă şi prezentate impedimentele întâlnite în implementarea cu succes a activităţilor propuse. “Am dorit să atragem şi să menţinem pe piaţa muncii din judeţele Olteniei un număr cât mai mare de persoane, prin îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a şomerilor – mai ales a celor tineri şi de lungă durată –, cu efecte pozitive asupra creşterii ratei de ocupare la nivelul regiunii”, a declarat Raluca Panait, manager de proiect.
Un sfert dintre beneficiari şi-au găsit un loc de muncă
Astfel, proiectul s-a concretizat prin perfecţionarea în domeniul construcţiilor a 84 dintre şomerii incluşi în grupul ţintă, atât din mediul urban, cât şi cel rural al zonei Sud-Vest Oltenia. Aceştia au fost informaţi şi consiliaţi cu privire la nevoile de formare individuală, dar şi la posibilităţile de a-şi găsi un loc de muncă, iar la finalul cursului au primit certificate de perfecţionare CNFPA. Participanţii au fost împărţiţi pe trei grupe: “Mozaicar-Faianţar”, “Zidar-Pietrar-Tencuitor” şi “Cioplitor în piatră”. La fiecare dintre cele trei grupe s-au acordat premii în cadrul concursului “Cei mai buni cursanţi”, scopul competiţiei fiind acela ca şomerii să descopere şi să conştinetizeze participarea la formarea profesională continuă şi învăţarea pe tot parcursul vieţii. Participanţii au primit gratuit echipament de lucru, masă şi transport gratuit de la domiciliu până la locul de desfăşurare a cursurilor pe perioada acestora. “După terminarea cursurilor, 23 de persoane şi-au găsit un loc de muncă – indicatorii propuşi fiind depăşiţi, iniţial aceştia fiind de şase persoane – iar pentru restul se urmăreşte în continuare inserţia pe piaţa muncii”, a anunţat managerul de proiect.
“Domeniul construcţiilor civile este un pic vitregit”
Beneficiarii cursului au urmat o serie de activităţi cu aportul catedrei de Construcţii Civile a Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii din Craiova, care, prin experienţa vastă în domeniul aplicării proiectelor cu fonduri europene, a asigurat un parteneriat de succes în promovarea măsurilor active pentru combaterea şomajului. “E un proiect foarte important, cu un obiectiv bine conturat: diminuarea şomajului şi crearea premiselor pentru implementare pe piaţa muncii a acestora, în domeniul construcţiilor. Asta mai ales pentru că domeniul construcţiilor civile în regiunea Oltenia este un pic vitregit. Ar trebui să i se acorde o atenţie mai mare şi să întărim rândurile în ceea ce priveşte formaţiunea profesională, calificarea în domeniul acesta al ingineriei civile. Noi avem la Facultatea de Mecanică o secţie de Inginerie civilă, suntem singurii care gestionăm acest domeniu din întreaga regiune a Olteniei şi de aceea este prioritar pentru noi. Suntem facultatea cu cele mai pretenţioase proiecte”, a afirmat prof. dr. ing. Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică din Craiova
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.