Pericol ridicat în consumul, de către copii, a unor produse de patiserie

0
537

Ieri, s-a desfăşurat şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Dolj. Pe Ordinea de zi au fost mai multe puncte care au fost discutate, dar ceva a ieşit în evidenţă. Este vorba despre raportul prezentat de Adrian Popa, directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj, referitor la produsele de patiserie, pizzerie sau fast – food, care sunt comercializate de către agenţii economici, cu precădere în apropierea instituţiilor de învăţământ. Situaţia nu este deloc îmbucurătoare, pericolul consumării unor astfel de produse fiind destul de ridicat.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj,  Adrian Popa, a prezentat, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Dolj, o situaţie care nu este deloc una care să ne bucure. Este vorba despre Raportul final privind verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate a unor produse alimentare obţinute cu folosirea ingredientelor rezultate în urma procesării laptelui  sau a unor produse lactate. Este vorba despre o acţiune de inspecţie, care s-a desfăşurat în baza Ordinului emis de Instituţia Prefectului , nr.112/06.03.2019, în unităţi cu profilul patiserii, cofetării, fast – food, restaurant/catering, pizzerii, magazine aflate în incinta şcolilor, etc, în perioada 12 – 22 martie. Controalele s-au desfăşurat de către echipe mixte formate din reprezentanţi ai D.A. Dolj, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, ai Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor – Regiunea Sud – Vest Oltenia. „Am verificat 47 de operatori economici din acest domeniu. Din cele 34 de unităţi supuse controlului, doar 30% nu utilizează în procesul de fabricaţie grăsimi hidrogenate. Produsele prezentate sunt etichetate cu tot felul de denumiri, din care nimeni nu înţelege mare lucru. Am controlat  28 de unităţi de învăţământ, unde se comercializează astfel de produse, la 11 dintre ele fiind găsite numai produse cu ingrediente pe bază de grăsimi hidrogenate, iar la două – Şcoala Gimnazială „Elexandru Macedonski” şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, ambele din Craiova, erau produse care rerspectă legislaţia. Copiii trebuie să ştie ce consumă, de aceea tragem acest semnal de alarmă, şi este nevoie de implicarea tuturor factorilor responsabili. Vreau să mai spun că ultima acţiune am început-o la agenţii economici care au fost, anterior, verificaţi, şi numai maximum 7% începuseră formele de reglemenatare. Am aplicat şi 12 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor depăşind 41.000 de lei”, a precizat Adrian Popa. 

Este necesară intensificarea controalelor

O situaţie deloc încurajatoare, care necesită o rezolvare cât mai urgentă. Prefctul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu a intervenit: „Sunt produse care sunt pe piaţă, dar problema este că nu sunt informaţii corecte în ceea ce priveşte conţinutul acestora. Cred că trebuie intrat şi pe lanţul industrial, acolo unde sunt fabricate aceste produse, iar Protecţia consumatorilor trebuie să-şi intensifice controalele. Ar fi bine ca şi şcolile să-i informeze pe copii”. La rândul său, prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al învăţământului doljean, a menţionat că „avem ore de educaţie alimentară, avem şi proiecte cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, facem informări despre alimentaţie şi sperăm ca acest fenomen îngrijorător să se reducă”. Este o situaţie complexă, care poate fi rezolvată, dar trebuie voinţă din partea tuturor instituţiilor implicate.