Cum plănuiește Primăria Craiova să refacă zona Piața Veche

1
767

12,45 milioane de lei intenționează să investească municipalitatea craioveană în refacerea spațiului din jurul Pieței Vechi și transformarea lui într-o zonă urbană multifuncțională. Studiul de fezabilitate a fost întocmit și se află, astăzi, la votul consilierilor municipali.

Studiul de fezabilitate (SF) a fost realizat de o firmă de proiectare din București – SC New Creative Entreprises SRL – și este propus, astăzi, votului consilierilor municipali. S-a plecat de la ideea ca zona cu pricina să fie modernizată și legată de Centrul Istoric al Craiovei, care se va continua în felul acesta până în vecinătatea Hanului Puțureanu. Proiectanții propun două scenarii de lucru, iar la final îl recomandă pe cel care se ridică la valoarea de 12,45 milioane de lei, dintre care construcții și montaj – 5,63 milioane de lei. Lucrările ar urma să se întindă pe parcursul a 24 de luni, dintre care 8 luni vor fi acordate pentru realizarea proiectului tehnic, documentația care va sta la baza execuției propriu-zise.

Zona va deveni exclusiv pietonală

Proiectanții propun să fie eliminate, în primul rând, trotuarele și carosabilul care există pe cele două străzi – strada ”Felix Aderca” și strada „Matei Basarab”. Locurile de parcare care vor fi și ele desființate, iar toată zona va căpăta destinație pietonală, așa cum arată acum Centrul Istoric. De altfel, specialiștii recomandă ca întreg perimetrul să fie legat, prin strada „Felix Aderca”, de strada „Lipscani” și, mai departe, de zona istorică a orașului. Suprafața va fi pavată cu calupuri mici din piatră naturală, sub care se va găsi o canalizare pluvială. Va fi decorată cu stâlpi de iluminat public și mobilier urban – băncuțe, cișmele și coșuri de gunoi.

Clădirile vor fi conservate

În zona Pieței Vechi se găsesc și patru clădiri, toate aflându-se acum într-o stare de degradare avansată. Proiectanții propun ca aceste imobile, care sunt realizate din zidărie de cărămidă, într-ul stil industrial ce provine din perioada interbelică, să fie păstrate, dar să fie consolidate și refăcute. Reabilitarea lor trebuie să se facă însă în conformitate cu regulamentul Centrului Istoric, în principal fațadele să fie realizate în culori deschise, nuanțe de alb și crem. Proiectanții propun ca aceste imobile să servească, în continuare, pentru comerț. De asemenea, vor fi păstrate și treptele care există între cele două străzi, din cauza diferenței de nivel.

Autoritățile vor achiziționa cele două terenuri private

Terenul liber pe care erau amenajate fostele tarabe din Piața Veche va fi achiziționat de la proprietari de către municipalitate și va fi amenajat. La propunerea specialiștilor, acolo va fi creat un spațiu urban multifuncțional pe care vor fi găzduite diverse evenimente. Proiectanții recomandă ca suprafața să fie pavată cu lespezi de piatră naturală, iar în partea stângă, pe o suprafață de 5 metri, proiectanții își imaginează un spațiu verde. Acolo vor fi plantați copaci, iarbă și straturi de flori, cu rolul de a reduce poluarea din zonă, dar și ca o barieră împotriva zgomotului ce vine din vecinătăți.

O zonă urbană multifuncțională

Pe suprafața dalată, municipalitatea va instala construcții ușoare, demontabile, care pot fi corturi sau foișoare din lemn și care vor servi pentru diverse evenimente organizate în aer liber. Proiectanții au prevăzut, tot aici, și amenajarea unei mici bucătării sau a unui bar, unde se vor pregăti gustări calde. Meniurile vor fi servite într-o zonă de mese – opt mese de patru persoane – care va fi amplasată în partea dreaptă, unde se va găsi și un grup sanitar. „Prin implementarea acestui proiect, se vor obține avantaje la nivel local privind siguranța circulației pietonale și crearea unui spațiu urban multifuncțional și revenirea la o funcțiune pe care zona a avut-o de-a lungul timpului, cea de târg organizat cu ocazia unor evenimente culturale sau religioase”, se arată în studiul de fezabilitate propus pentru zona Piața Veche.

1 COMENTARIU

  1. idei si teorii … asteptam tot multe cheltuieli mari rau pentru minima utilizare ulterioara si cu functionalitate nici atat … din interventiile de pana acuma deja vedem ca: in lunca nu se duce nimeni, cu toata reabilitarea. la centrul multifunctional e stinghereala si pustiu … in afara aceluiasi tip de casute amarate si tot mai rare care inca reapar pe strazile din centru nu mai misca nimic … parcul asta nou de la teatru e de toata jena … cam intreg centrul e ca si parasit … nici tarabele de martisoare nu mai merg … masinile nu mai au acces … cumparaturile se subtiaza pe timp ce trece … oameni pe strazi deloc … cine ce manifestari va organiza si pentru cine in piata veche …?? tot cu cafenele si restaurante o tineti … ??? nu vedeti ca scartaie totul … ??? targurile gen contex sunt de toata jena … unde reface primaria locurile nu prea mai calca nimeni, nu mai merge comertul, nu se mai simte niciun suflu … nimic-nimic … se usuca totu’n urma …

Comments are closed.