Craiova se va mai îmbogăţi, anul acesta, cu alte opt statui de marmură, care îl vor reprezenta pe Alexandru Macedonski sau vor reda artistic teme şi simboluri ale operei sale. După Marin Sorescu, Tudor Gheorghe şi Adrian Păunescu, a venit rândul poetului rozelor să-i inspire pe participanţii la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, eveniment care se va desfăşura, ca de obicei, la Craiova, pe întreg parcursul lunii august. Organizatorii – Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Craiova – au anunţat, recent, termenul-limită de înscriere: 15 mai 2017, ora 16.00. Rezultatul selecţiei va fi făcut public în data de 1 iunie.
Simpozionul de Sculptură în Piatră „Drumuri Brâncuşiene” a fost iniţiat în anul 2013 şi a avut caracter naţional. S-a desfăşurat pe Velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu”, unde s-a lucrat în marmură de Ruşchiţa, tema fiind la liberă alegere. Următoarele ediţii au oferit evenimentului vizibilitate la nivel internaţional, fiind găzduite de Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti. În 2014 au participat opt sculptori, din Republica Moldova, Bulgaria, Elveţia, Turcia şi România, care au lucrat în piatră de Vratza, inspirându-se din opera lui Marin Sorescu. În 2015, transpusă în piatră de Vratza şi marmură de Ruşchiţa a fost creaţia maestrului Tudor Gheorghe, de artişti din Germania, Macedonia şi România. La ediţia de anul trecut s-au înscris 62 de participanţi din 25 de ţări, selectaţi fiind opt, din România, Bulgaria, Spania şi Rusia. Au lucrat tot în piatră de Vraţa şi marmură de Ruşchiţa, inspiraţi de creaţia poetului Adrian Păunescu.
Recent, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a lansat apelul de participare la cea de-a V-a ediţie a simpozionului. Aceasta va avea loc tot la Centrul Multifuncţional, unde artiştii selectaţi vor sculpta sub privirile publicului în perioada 1-31 august. Operele realizate vor deveni proprietatea oraşului, contribuind la îmbogăţirea patrimoniului monumental al municipiului Craiova.
Înscrierile se pot face până la data de 15 mai 2017, ora 16.00, prin trimiterea la adresa de e-mail tradem@tradem.ro a următoarelor documente: CV, portofoliu cu lucrările reprezentative (5-7 lucrări realizate în piatră sau marmură cu dimensiuni similare operei ce va fi realizată în cadrul simpozionului), o fotografie a machetei lucrării care se doreşte a fi realizată la Craiova (cu precizarea dimensiunilor: înălţime, lungime, adâncime, dimensiuni ce nu vor mai putea fi modificate ulterior), o fotografie recentă a artistului în alb-negru, formularul de înscriere completat şi regulamentul simpozionului semnat şi datat (ultimele două documente pot fi descărcate de pe site-ul instituţiei, www.tradem.ro). Rezultatul selecţiei va fi publicat pe 1 iunie.
Juriul care va face selecţia îi are în componenţă pe arhitect Mircea Diaconescu – Primăria Craiova, arhitect Emilian Ştefârţă – manager al Muzeului de Artă Craiova, Lucian Rogneanu – muzeograf la Muzeul de Artă Craiova, arhitect Marcel Berendei – consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj, Lucian Dindirică – manager al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Pavel Popescu – preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din România – Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia, Marcel Voinea – preşedinte al Filialei Craiova a Uniunii Artiştilor Plastici din România.