Craiovenii, aşteptaţi să doneze sânge

0
382

Doar 1,7% din populaţie donează sânge, în condiţiile în care zilnic este nevoie de 1.000 litri. Fiecare 450 ml de sânge donat salvează trei persoane. Sunt câteva cifre care poate par seci, însă realitatea este că fac diferenţa între viaţă şi moarte. Aşadar, craiovenii care pot da o mână de ajutor pacienţilor aflaţi pe patul de spital sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova, aflat în imediata apropiere a Spitalului Judeţean. Mai ales că, în continuare, cantitatea de sânge colectată se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de spitalele din judeţ.

sangeÎn Uniunea Europeană se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge. În România, doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge, faţă de 66% în Austria sau 52% în Franţa. De aceea, la noi în ţară există o nevoie permanentă atât de sânge şi de preparate sangvine, cât şi de donatori fideli. În aceste condiţii, se încurajează donarea benevolă de sânge.

La dispoziţia donatorilor sunt cadre medicale specialiste în domeniu ce respectă cu stricteţe normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce beneficiază de produsele prelevate, se efectuează şi o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. Din cantitatea de sânge recoltată se fac preparatele din sânge necesare pentru intervenţiile chirurgicale, aşa cum ar fi masa eritrocitară, plasma congelată sau concentratul trombocitar.

Condiţii pentru a dona

În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate. Înainte de toate, pentru a dona sânge, craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate, să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

Beneficii pentru donatori

sange (1)Pentru a-i încuraja să doneze sânge, craiovenii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare totală de 60 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie sunt determinate hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Nu de puţine ori, medicii din spitalele s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales pe secţii în care consumul este mare, aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Pentru ca intervenţiile chirurgicale să nu mai fie amânate din cauza lipsei sângelui, ar fi nevoie ca măcar 2,5% din populaţie să meargă frecvent la centrele de donare.

Campania „Donează sânge! Fii erou!”, organizată în luna mai

În perioada 8-12 mai, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova se alătură iniţiativei naţionale „Donează sânge! Fii erou!”. Evenimentul organizat bianual la nivel naţional de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (F.A.S.M.R.) îşi propune să combată deficitul de sânge şi produse de sânge din unităţile spitaliceşti din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge şi prin susţinerea unei puternice campanii de informare şi responsabilizare socială.

Campania de sensibilizare cu privire la actul nobil al donării de sânge şi recoltarea propriu-zisă se desfăşoară în acest an simultan în toate centrele membre ale Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (F.A.S.M.R.) şi anume: în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Sibiu, Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş, Craiova si Constanţa.

Anul trecut, adunând cele două campanii desfăşurate, s-au acumulat în doar două săptămâni aproximativ 8.000 de donatori la nivel naţional, ceea ce reprezintă peste 3.600 litri de sânge care poate fi folosiţi în multe intervenţii medicale salvatoare.