Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au condamnat-o, joi, 26 martie a.c., pe fosta judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti, Veronica Cîrstoiu, la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie în cazul anulării sentinţei de 7 ani închisoare a afaceristului craiovean, fost preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Staicu. Procurorii DNA au acuzat-o că ar fi primit 630.000 euro pentru acest lucru.
Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în noiembrie 2013, pe Dinel Staicu pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală (suspendată din funcţie), acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, înşelăciune în formă continuată, Florin Cergan, fiul ei, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, Carmen Ioana Popescu, contabila lui Staicu, Marian Staicu (fratele lui Staicu Dinel), Adriana Dascălu, Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul Bucureşti, şi Marilena Cucianu. Procurorii anticorupţie au reţinut în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor că, „în cursul lunii februarie 2012, inculpata Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, a primit, prin inculpata Dascălu Adriana, suma de aproximativ 630.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, într-un dosar în care fusese condamnat la 7 ani închisoare (fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor). Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian (fratele lui Staicu Dinel) şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana”. La 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Cîrstoiu Veronica, a pronunţat decizia prin care a fost înlăturată pedeapsa definitivă de 7 ani închisoare aplicată inculpatului Staicu Dinel în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.
Dinel – condamnat definitiv anul trecut
Dosarul a fost înaintat la Curtea de Apel Bucureşti, de unde a fost strămutat la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a decis, pe 9 aprilie 2014, disjungerea cauzei faţă de Dinel Staicu, Carmen Ioana Popescu, Marian Staicu, Adriana Dascălu, Giorgel Zgăbei, care au şi fost condamnaţi, pe 8 mai 2014: Dinel Staicu a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Carmen Ioana Popescu a primit 1 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Marian Staicu şi Adriana Dascălu au primit câte 3 ani cu suspendare, iar Giorgel Zgăbei a primit 2 ani cu suspendare. Atât inculpaţii, cât şi procurorii DNA au făcut apel, soluţionat printr-o hotărâre definitivă pe 25 septembrie 2014, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea Supremă i-a majorat lui Dinel Staicu pedeapsa la 5 ani de închisoare cu executare. Şi pentru Carmen Ioana Popescu s-a mărit pedeapsa la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, ceilalţi inculpaţi rămânând cu pedepsele primite pe fond.
S-a disjuns cauza pentru fosta judecătoare
În ceea ce-i priveşte pe fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu, fiul ei Florin Cergan, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu la momentul comiterii faptelor, şi Cucianu Marilena, faţă de care procesul a continuat, Curtea de Apel Constanţa a pronunţat joi, 26 martie a.c. sentinţa pe fond. Judecătorii au condamnat-o pe Veronica Cîrstoiu la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, Florin Cegan a primit 2 ani de închisoare cu executare, Lucian Băgia a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, iar Marilena Cucianu a primit 3 ani cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Veronica Cîrstoiu şi Marilena Cucianu au de plătit, în solidar, 156.351 lei despăgubiri civile Curţii de Apel Bucureşti, fosta judecătoare având de achitat şi suma de 120.000 euro (obiectul luării de mită), în timp ce Lucian Băgia trebuie să achite 350 000 euro. În plus, Veronica Cîrstoiu are de achitat cheltuieli judiciare în valoare de 25.000 lei, Cergan Florin de 20.000, Băgia Lucian de 15.000 lei, iar Cucianu Marilena de 12.000 lei. Sentinţa Curţii de Apel Constanţa poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.