În perioada 28-30 martie, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează Zilele „Elena Farago”, dedicate împlinirii a 133 de ani de la naşterea poetei (pe 9 martie 1878, la Bârlad, judeţul Vaslui, în familia unor greci, numindu-se Elena Paximade) şi a 57 de ani de la moartea sa (pe 4 ianuarie 1954, la Craiova). Având o tradiţie de peste 30 de ani, manifestarea atrage de obicei sute de şcolari şi preşcolari, însoţiţi de cadre didactice, părinţi şi bunici. Opera Elenei Farago va fi pusă în valoare, în aceste zile, atât printr-o expoziţie de carte, prin recitaluri şi scenete prezentate de elevi, cât şi printr-un concurs interjudeţean pe tema operei poetei. După cum se ştie, Elena Farago a fost directoarea Fundaţiei „Aman” timp de 32 de ani, iar în Casa sa Memorială – pregătită cu atât mai mult acum să-şi primească oaspeţii – este organizată o expoziţie permanentă care cuprinde aproape 400 de exponate: documente originale, fotocopii, fotografii de familie, corespondenţă, piese de mobilier, obiecte personale.
Elena Farago a debutat în anul 1906 cu volumul de poezie intitulat simplu şi direct „Versuri”, scris la îndemnul lui Nicolae Iorga şi apreciat de criticii literari ai acelor vremuri. În 1907 s-a stabilit la Craiova, unde a trăit până la sfârşitul vieţii, considerându-se olteancă.
În 1921 a fost numită directoare a Fundaţiei „Alexandru şi Aristia Aman”, post pe care l-a ocupat timp de peste 30 de ani. „ A fost o vreme când, pentru orice intelectual român – scrie Geo Bogza – Craiova însemna Elena Farago. Acolo, în capitala Olteniei, continua o Bănie datorită unei femei a cărei casă, cu uşa mereu deschisă, devenise o instituţie: oricine îi trecea pragul pleca mai bogat sufleteşte, mai hotărât să respingă urâtul şi nedreptatea”.
Elena Farago a rămas una dintre figurile proeminente ale vieţii culturale craiovene, iar pentru recunoaşterea meritelor sale literare, culturale şi cetăţeneşti, în anul 1947 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei, fiind considerată „o mândrie a oraşului nostru”, „o parte din gloria sa se răsfrânge şi asupra oraşului nostru, unde a creat aproape toată opera sa”.
Poeziile pentru copii sunt emblematice pentru activitatea sa poetică, celebre fiind „Patru gâze năzdrăvane”, „Căţeluşul şchiop”, „Motanul Tanu” etc. Pe lângă versurile pentru copii, a scris şi poezii închinate iubirii, meditaţiei. Amintim volume ca „Din taina vechilor răspântii” (1913), „Nu mi-am plecat genunchii” (1926), „Şoaptele amurgului” (1920), o poezie discretă, exprimată simplu, cu o muzicalitate interioară ce ţine de simbolism.
Programul manifestărilor:
Astăzi, ora 11.00: spectacol susţinut de preşcolarii Grădiniţei nr. 41 „Elena Farago”, însoţiţi de educatorii Cristina Vlădoi, Emilia Spătaru şi Mariana Croitoru. Spectacolul constă în recitări în limba greacă – „Cloşca” şi cântece din opera poetei. Coordonator activitate: director Constanţa Odolbaşa.
Mâine, 29 martie, ora 11.00: Concursul interjudeţean „Elena Farago – poezia copilăriei”, ediţia a VII-a, organizat în colaborare cu Palatul Copiilor Craiova; ora 12.00: vernisajul expoziţiei de carte «Elena Farago în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Aman”», realizată de Biroul de Informare Bibliografică. Participă elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a de la Şcoala Particulară „Ethos”.
Miercuri, 30 martie, ora 12.30: prezentarea Casei Memoriale „Elena Farago” (bibliotecar: Florina Stolojan). Participă elevii claselor a II-a C, a III-a A şi B şi claselor a IV-a C de la Şcoala nr. 2 „Traian”, însoţiţi de învăţătorii Emilia Magda Ciupitu-Turceanu, Mariana Mirea, Stela Ivan şi Gheorghe Ivan.