La Işalniţa şi Şimnicu de Sus s-au plantat peste 30.000 de puieţi

0
455

De câţiva ani, autorităţile doljene au început o campanie susţinută de împădurire în special în zone de risc foarte mare Nu este o eroare dacă spunem că, în perioada 2006-2011, în Dolj pădurea a câştigat, pentru că suprafaţa împădurită s-a extins. Important de ştiut este faptul că terenurile plantate cu pomi nu vor fi scoase din circuitul agricol. „Luna pădurii” a început pe 15 martie cu plantare de pomi la Malu Mare. Sâmbătă, această acţiune a continuat la Işalniţa şi Şimnicu de Sus.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, vicepreşedintele Cristinel Iovan, parlamentari PSD, primari şi preşedinţi de organizaţii – peste şapte sute de oameni – şi Oana Dobre, de la Realitatea TV, în calitate de coordonator al evenimentului, au plantat în comuna Işalniţa 15 mii de puieţi şi tot atâţia în localitatea Şimnicu de Sus. „Suntem foarte bucuroşi că am reuşit să facem această acţiune. Am plantat 2,8 hectare de teren cu 15 mii de puieţi. La acţiune au participat peste 700 de persoane şi ţin să le mulţumesc tuturor pentru prezenţă şi efortul depus. Ne dorim să repetăm astfel de evenimente, pentru că sunt necesare, iar satisfacţia este una imensă”, a declarat Ovidiu Flori, viceprimarul comunei Işalniţa.

„Nu poţi să stai indiferent când în judeţ au loc asemenea acţiuni”

Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea, şi Constantin Ghencioiu, primarul comunei Mârşani, au venit şi ei în cele două localităţi cu oameni pentru a da o mână de ajutor, ultimul dintre ei având experienţă în plantarea de puieţi. „Am venit cu oameni din localitatea Cârcea pentru a da o mână de ajutor colegilor din Işalniţa şi Şimnicu de Sus. Nu poţi să stai indiferent când în judeţ au loc asemenea acţiuni care sunt de folos întregii populaţii a judeţului. De câte ori ni se va cere ajutorul noi vom fi prezenţi şi vom ajuta atât cât putem”, a declarat primarul Valerică Pupăză.

„Orice acţiune de împădurire este binevenită”

Sunt zone întregi în Dolj unde câmpurile roditoare de altădată s-au transformat în dune de nisip. Totul din cauza încălzirii globale, dar mai ales a defrişărilor masive. „Orice acţiune de împădurire este binevenită, pentru că ştim cu toţii că avem o problemă cu scăderea suprafeţelor împădurite, care este un factor favorizant al deşertificării. Am ajuns ca pădurile, care ocupau 12% din suprafaţa judeţului, în acest moment să nu depăşească 7% din întreaga întindere a Doljului. Este clar că singura soluţie este împădurirea acestor zone şi de aceea mă bucur că în două localităţi doljene astăzi (n.r. – sâmbătă) s-au plantat aproximativ 30.000 de puieţi”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Campanii de împădurire cu rol educativ pentru tineri

În Oltenia problema deşertificării solului a început să fie luată în serios în anul 1977. Atunci a fost emisă o Hotărâre de Guvern nr. 876, care prevedea preluarea a 1.291,78 ha de terenuri degradate, în vederea împăduririi. Acţiunea de împădurire a început în toamna anului 1988 şi s-a încheiat în 2002. În 1997, Direcţia Silvică Dolj a preluat 1.300 de hectare de teren deşertificat în zonele Dăbuleni, Sadova, Ocolna, pe care le-a plantat cu salcâmi. 2.200 de hectare urmează să fie preluate de Direcţia Silvică Dolj.

„Nu este prima acţiune de acest fel la care luăm parte. De fiecare dată când se organizează împădurire în localităţile din Dolj, eu, împreună cu 30 de prieteni ai mei, suntem prezenţi. Sentimentul că faci ceva pentru mediu, pentru oameni este unul extraordinar. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că văd la aceste evenimente foarte mulţi tineri. Astfel de campanii au rolul de a-i educa, de a-i conştientiza cu privire la importanţa mediului înconjurător. Îi mulţumesc preşedintelui Ion Prioteasa şi celor de la Realitatea TV că ne oferă ocazia de a repara ceea ce semenii noştri într-o inconştienţă fără margini au distrus”, a declarat Alin Golumbeanu, preşedintele PSD Filiaşi.