Comisarii Protecţiei Consumatorilor au verificat produsele alimentare ambalate

0
477

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o serie de acţiuni la nivelul întregii ţări, în cadrul cărora au verificat modul în care se respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în cantitatea netă a unor produse alimentare ambalate de larg consum, cum sunt zahărul, făina, orezul, sarea şi mălaiul – comercializate în supermarketuri, depozite en-gros şi lanţuri de magazine.

La nivel naţional au fost verificaţi 443 de operatori economici, constatându-se abateri la 189 dintre aceştia. Au fost verificate circa 775 tone de produse, din care circa 150 tone, adică 19% nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare. Au fost prelevate peste 355 de probe, Laboratorul LAREX, prin sediul central din Bucureşti şi filialele din ţară, confirmând prin analize neîncadrarea în cantitatea declarată.

Potrivit comisarilor Protecţiei Consumatorilor, în timpul controalelor au fost constatate abateri precum neîncadrarea în conţinutul real al loturilor de produse preambalate în limitele erorilor negative tolerate cu afectarea interesului economic al consumatorilor. Pentru o cantitate netă de 500-1.000 grame (inclusiv) – cea mai frecvent întâlnită pe piaţa – eroarea negativă admisă este de maxim 15 grame. În acest sens, preambalatul ce prezintă „o lipsă faţă de cantitatea netă înscrisă pe ambalaj” mai mare de 15g reprezintă un produs neconform care afectează interesul economic al consumatorilor. De asemenea, nici un preambalat care are o eroare negativă mai mare decât dublul erorii negative tolerate nu trebuie să poarte simbolul „e” şi nu trebuie să fie comercializat.

Au mai fost depistate abateri precum ambalaje deteriorare sau neetanşe care permiteau scurgeri de conţinut şi etichetarea incompletă, incorectă sau lipsa elementelor de identificare obligatorii. Pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă de la comercializare a circa 25 tone zahăr, 5,5 tone faină, 3,5 tone orez, o tonă sare iodată şi 26 tone mălai, alte 87,6 tone produse au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor. Totodată, au fost aplicate 139 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 584.500 lei şi 63 de avertismente.

Casetă:

Sfaturi pentru consumatori:

•  refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind încadrarea în cantitatea netă declarată de producător prin etichetare;

•  refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

•  la cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs;

• nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.