După numeroase notificări şi avertismente, inevitabilul s-a produs la Spitalul Municipal Filantropia. Din cauza datoriilor uriaşe, nu mai puţin de trei milioane de lei, furnizorii de medicamente au anunţat conducerea unităţii sanitare că, începând cu această săptămână, opresc aprovizionarea cu pastile către farmacia spitalului. Astfel, câteva sute de bolnavi sunt în pericol să nu-şi mai primească tratamentul de care au nevoie.
Situaţia este cu atât mai disperată cu cât bugetul spitalului din acest an nu acoperă nici măcar plata salariilor. În timp ce banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate însumează 2 milioane de lei, remuneraţiile salariaţilor de la Spitalul Filantropia depăşesc 2,1 milioane de lei. Nici vorbă, aşadar de bani care să mai ajungă şi pentru plata medicamentelor ori a unor materiale sanitare absolut necesare într-un spital, aşa cum ar fi seringile, feşele sau mănuşile chirurgicale. Deşi în urmă cu două săptămâni, reprezentanţii spitalului îşi puneau toate speranţele într-o eventuală reeşalonare a datoriilor, această variantă nu mai este valabilă. Din cauza datoriilor mult prea mari – aproximativ trei milioane de lei către distribuitorii de medicamente şi un milion către cei de utilităţi – puţini sunt cei dispuşi în prezent să mai ofere credit celei mai vechi unităţi sanitare din Craiova.
„Mai mulţi furnizori de medicamente au refuzat să ne mai distribuie produsele pe care le trimiteau până acum. Avem probleme mai ales cu medicamentele simptomatice. Suntem în dificultate, însă deocamdată bolnavii în stare gravă nu sunt afectaţi. Toate aceste probleme au apărut din cauza datoriilor pe care spitalul le-a acumulat în ultimii ani. Este vorba în total de patru milioane de lei, din care trei pentru medicamente şi materiale sanitare, iar un milion pentru utilităţi”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.
Datoriile impun disponibilizări
De altfel, managerul Spitalului Filantropia a precizat ieri că singura strategie viabilă pentru scoaterea din impasul financiar a unităţi sanitare rămâne o modificare a organigramei şi a ştatului de funcţii. Mai exact, trecerea la disponibilizări atât printre muncitori, infirmiere sau economişti cât şi în rândul cadrelor medicale – asistente şi doctori. Această variantă a fost propusă în mai multe rânduri autorităţilor locale, în subordinea cărora se află unitatea sanitară, însă, deocamdată, nu s-a luat nicio măsură. Managerul unităţii sanitare, dr. Bogdan Ungureanu, a declarat însă că problema va fi cel mai probabil adusă în discuţie într-una din viitoarele şedinţe de Consiliu Local, cel mai probabil la sfârşitul lunii martie a.c.
Pentru ca spitalul să se încadreze în procentul de 70% cheltuieli de personal din bugetul total, procent impus de lege, conform calculelor reprezentanţilor spitalului aproximativ 300 de persoane ar trebui să-şi piardă slujbele. Numai că, în aceste condiţii, nu s-ar mai putea asigura funcţionarea unităţii sanitare. În momentul de faţă, la Spitalul Municipal Filantropia lucrează în jur de 800 de salariaţi. Ori, ţinând cont şi de calculele care s-au făcut încă de anul trecut, ar trebui să părăsească unitatea sanitară aproximativ 100 de angajaţi din toate categoriile.
Mare parte din resursele financiare utilizate pentru plata datoriilor
Nici din punct de vedere al infrastructurii spitalul nu stă prea bine, iar acutizarea problemelor financiare nu poate fi un semn bun. Deşi anul acesta unitatea sanitară a primit mai mulţi bani din partea autorităţilor locale, o bună parte va merge probabil către plata datoriilor la furnizorii de utilităţi, restanţele ajungând să depăşească, la acest capitol, peste un milion de lei.
În aceste condiţii, bugetul de 2,5 milioane de lei din partea Primăriei ar urma să fie împărţit între plata datoriilor pentru utilităţi şi investiţiile în reabilitarea clădirilor. Aproape sigur însă reparaţiile vor trece în plan second, deşi, recent reprezentanţii spitalului au constatat că una dintre clădirile unităţii sanitare are probleme serioase cu acoperişul.