Primarul Craiovei vrea să-i convingă pe proprietari să-şi reabiliteze termic blocurile, pe fonduri europene

0
919

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, miercuri, că îşi doreşte ca în Craiova să fie cât mai multe blocuri reabilitate termic, din fonduri europene, iar acolo unde locatarii nu sunt de acord se va aplica o lege apărută la finele anului trecut, prin care aceştia vor suporta costurile cu repararea faţadei.

Primarul Craiovei,  Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că îşi doreşte ca, în municipiu, să fie cât mai multe blocuri reabilitate termic, prin fonduri europene, iar locatarii trebuie să achite 20% din costuri, însă cetăţenii sunt, deocamdată, reticenţi în a semna contractele. „Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este foarte bine să semneze pentru procedura de reabilitare termică a blocurilor. Ne-am întâlnit până acum cu toți președinții de asociații. În urma discuțiilor cu dumnealor, dar și cu cetățenii din cartiere, am observat că unii s-au mișcat extraordinar de bine și au obținut semnăturile, în schimb alții nu sunt suficient de interesați. Reabilitarea, așa cum s-a mai făcut și în mandatul meu trecut, se desfășoară în cam aceleași condiții. Deocamdată asta știm pentru că încă nu au apărut ghidurile. Probabil că partea de cofinanțare a proprietarilor va fi de 20%, va fi o cofinanțare a primăriei și restul din fonduri europene. Practic, proprietarii va trebui să suporte doar 20% din costul reabilitării”, a precizat, Lia Olguța Vasilescu. Lucrările presupun reabilitare termică pe exterior, refacerea tavanului de la subsol, înlocuirea ușilor de la bloc sau a ferestrelor care sunt în proprietate comună, schimbarea conductelor din subsol, a șarpantei și a festrelor sau teraselor din termopan pentru absolut toate apartamentele. În cazul în care proprietarii au termopane și proiectantul va susține că acestea sunt conforme, nu va mai fi nevoie să achite cofinanțarea în totalitate, ci procentul va fi mai mic.

Doar 40 de blocuri prinse în prima fază a proiectului

Situaţia, la Craiova, nu este îmbucurătoare în ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor, dar „este foarte important să avem acest proiect. Suntem unul dintre puținele municipii din țară care au intrat în prima fază cu doar 40 de blocuri în reabilitare, asta pentru că efectiv asociațiile de proprietari nu au înțeles demersurile noastre și nu au putut să îi convingă pe oameni să semneze. În alte orașe stau mult mai bine lucrurile. Eu sper să intrăm cu 4.000 de blocuri în reabilitare termică în următorul ciclu financiar al UE”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.  Aceasta a continuat: „Când se atinge pragul de 50% plus unu este suficient pentru a demara proiectul. Celor care refuză să plătească li se va impune la Direcția de Taxe partea care le revine la plată. Când acest prag nu se atinge, luăm în calcul să aplicăm legea care prevede obligativitatea tuturor proprietarilor de a-și repara fațada blocurilor. Legea a apărut la finalul anului trecut. Oamenii trebuie să știe că aceste reparații costă cam cât înseamnă acea cofinanțare de 20%, avantajul reabilitării termice fiind net superior”.