Centru de zi pentru bătrâni, amenajat pe fonduri europene

0
1493

Un Centru de zi pentru persoanele vârstnice va fi amenajat în Craiova, în perioada următoare. Autoritățile locale au scris un proiect în acest sens, pe care l-au și depus, solicitând o finanțare europeană de 2,8 milioane de lei. La respectivul Centru de zi, oaspeții vor fi încurajați să comunice mai mult și să-și petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut.

Autoritățile locale solicită finanțare europeană pentru trei proiecte în domeniul asistenței sociale. Unul dintre acestea se referă la înființarea unui centru de zi în care să fie primite persoanele vârstnice. Proiectul se intitulează „Bunicii comunității” și a fost depus de către municipalitate, prin Direcția de Asistență Socială a Primăriei. Administratorul orașului, Sorin Manda, a precizat, într-o conferință de presă, că se solicită o finanțare de 2,8 milioane de lei, fonduri europene, autoritatea locală venind cu o co-finanțare de 2%. „Proiectul are ca scop înființarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice. Vor fi cazate acolo în jur de 170 de persoane”, a precizat Sorin Manda.

Căminul de pe „Tabaci” funcționează la capacitate maximă

La respectivul centrul de zi, bunicii vor fi antrenați să participe la diverse activități de recreere, vor fi încurajați să comunice mai mult și să-și petreacă timpul liber altfel, pentru a nu se mai simți singuri. Un astfel de centru de zi, singurul care există în Craiova, este cel care a fost deschis, în anul 2011, de Asociația Vasiliada a Mitropoliei Olteniei, pe strada „Mitropolit Firmilian” (lângă Catedrala mitropolitană). Pentru început, 20 de persoane vârstnice au fost găzduite acolo, beneficiind de hrană, dar și de consiliere socială, psihologică şi spirituală. Cel mai mare spațiu de cazare pentru bătrâni este, însă, azilul de pe strada „Tabaci”, acolo unde sunt cazate 320 de persoane, aceasta fiind și capacitatea maximă a căminului.

Locuințe protejate pentru victimele violenței în familie

Al doilea proiect este implementat de Primăria Craiova, alături de Agenția Națională pentru egalitate de șanse între femei și bărbați și alți 41 de parteneri sociali din tot atâtea județe ale țării. „Proiectul se cheamă „Venus” și are ca scop crearea unui lanț de locuințe protejate care vor fi destinate victimelor violenței în familie”, a specificat Sorin Manda. Valoarea proiectului pentru municipiul Craiova este de 1,13 milioane lei, iar Direcția de Asistență Socială a Primăriei Craiova va suporta o co-finanțare de 2%, și în acest proiect.

Un proiect pentru combaterea violenței stradale

Un proiect interesant urmează să fie pus în practică de către autoriățile locale, împreună cu autoritățile localităților din Italia – Roma, Milano și Napoli. Potrivit administratorului Sorin Manda, este vorba de un proiect care este dedicat prevenției și combaterii violenței stradale și a violenței în familie. „Este un proiect mai mic în care se oferă training anumitor persoane, în special operatorilor de trasnsport public și șoferilor de taxi. Aceștia vor fi învățați cum să comunice și ce trebuie să facă atunci când văd o violență pe stradă”, a detaliat city-managerul Craiovei. Valoarea acestui proiect este de 45.000 de euro, cu o co-finanțare de 2% din partea municipalității.