Hotărâre definitivă! Dosarul Olguţei Vasilescu se întoarce la DNA

0
492

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, ieri, să respingă contestaţia DNA împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care se restituie procurorilor dosarul în care a fost trimisă în judecată Olguţa Vasilescu, fost primar al Craiovei, actual ministru al Muncii. Hotărârea fiind definitivă, rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a Olguţei Vasilescu, împreună cu Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al Asociaţiei „Pro Craiova”, se întoarce pe masa anchetatorilor.

olgutaJudecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au anunţat, ieri, că dosarul în care ministrul Muncii şi fost primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, este cercetat pentru fapte de corupţie se întoarce la DNA pentru refacerea cercetărilor. Asta pentru că s-a respins contestaţia formulată de DNA împotriva hotărârii din 15 decembrie a Tribunalului Bucureşti care hotărâse acelaşi lucru: “Respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată împotriva încheierii penale din data de 15.12.2016”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Pe 15 decembrie Tribunalul Bucureşti a decis, pentru a doua oară, ca dosarul Olguţei Vasilescu, la acel moment primar al Craiovei, să se întoarcă la Direcţia Naţională Anticorupţie, după analizarea dosarului în camera preliminară. Prima dată, pe 6 octombrie 2016, Tribunalul anunţa că s-au constatat mai multe nereguli în rechizitoriu: „restituie cauza la Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA Secţia de Combatere a Corupţiei constatând neregularitatea actului de sesizare a instanţei care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii cu privire la inculpaţii PREDA RADU COSMIN, POPESCU ELENA DANIELA şi VASILESCU LIA OLGUŢA. Menţine dispoziţiile încheierii de şedinţă din data de 20.09.2016 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară şi anume: În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.282 alin.1 Cpp şi art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constată nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata VASILESCU LIA OLGUŢA, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz şi anume: declaraţiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela şi denunţul (declaraţie) formulat de Pârvulescu Ionuţ Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlăsceanu Ion şi Părvulescu Ionuţ din data de 19.02.2016, aceasta fiind obţinută în mod nelegal”. Hotărârea Tribunalului Bucureşti a venit după ce, pe 20 septembrie 2016, aceeaşi instanţă a declarat nule o parte din probele strânse la dosar de anchetatori.

Reamintim că, pe 18 iulie 2016, s-a înregistrat la Tribunalul Bucureşti dosarul în care procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al Asociaţiei „Pro Craiova”, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.