Noaptea Albă a Cercetătorilor 2022 : Știința a ieșit din laboratoarele Universității

0
443
           Universitatea din Craiova a organizat vineri, 25 noiembrie, „Noaptea Albă a Cercetătorilor 2022”.  Manfiestarea științifică a avea loc între orele 18:00 – 22:00, în holul clădirii centrale și a fost organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Studenții Universității din Craiova și cadrele didactice au expus proiectele de cercetare pe care le-au dezvoltat și au făcut demonstrații practice.
        Vineri seara, sute de vizitatori au trecut pragul Universități din Craiova, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Cercetătorilor. Cu alte cuvinte, știința a ieșit din laboratoarele moderne ale acestei instituții academice. Cei prezenți, elevi de gimnaziu, de liceu, părinți, dar și studenți, cu toții au putut testa dispozitive de ultimă generație, dar și să realizeze o serie de experimente chimice.
         Participanții au avut ocazia să probeze ochelari de realitate virtuală și realitate augumentată, dar și să observe îndeaproape robotul NAO, programat să acumuleze noi cunoștințe și să le partajeze.
           Prezent printre studenți și invitați, rectorul Universități, prof.univ.dr Cezar Spînu a vorbit despre organizare acestui eveniment, despre importanța cercetării și inovării și mai ales despre importanța pe care Universitatea din Craiova o conferă acestui domeniu.
         Tot în cadrul evenimentului a fost prezentat un prototip de mașină electrică. Automobilul recunoaște semnele de circulație și ia decizii în funcție de acestea, dar și de condițiile de drum. La standul Facultății de Științe, vizitatorii au aflat cum putem genera curent cu ajutorul unor lămâi. Dacă la facultățile cu profil tehnic studenții au expus tehnologia de ultimă generație, cei de la Facultatea de Educație Fizică și Sport au organizat un flashmob plin de energie.

De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi prezentate filme și spoturi realizate de agenți economici, parteneri tradiționali ai Universității din Craiova.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a oferit vizionarea on-line, live, a spectacolului „Hektomeron” https://hektomeron.com/.

Tot vineri, a avut loc și Gala Cercetării în cadrul căreia au fost premiați cercetătorii Universității din Craiova pentru rezultatele obținute în cursul anului 2021. Gala a fost deschisă de către academician Dorel Banabic, inginer, doctor în științe tehnice, Președinte al Secției de Științe Tehnice a Academiei Române, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.