Peste 400 de elevi, consiliaţi pe metode europene

0
369

Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj s-a încheiat un proiect, cu finanţare europeană, care a avut, ca principale obiective, consilierea elevilor, practica şi utilizarea metodelor inovative de tip „Firme de exerciţiu”. Peste 400 de elevi au participat la acest program, din cinci unităţi de învăţământ preuniversitar.

Pregătirea – „Consiliere inovatică şi practică şcolară, pentru a avea o carieră de succes” – şi-a atins scopul. ”Obiectivul general a fost descoperirea perspectivelor de inserţie pe piaţa muncii a elevilor din învăţământul preuniversitar, prin optimizarea serviciilor de consiliere şi orientare profesională a tinerilor. De asemenea, creşterea performanţei, stagiile de pregătire practică şi utilizarea metodelor inovative sunt părţi importante din program”, a declarat prof.  Simona Ciulu, inspector pentru învăţământul tehnic şi profesional şi coordonator instruire practică în proiect.

Cinci licee au făcut parte din program

Proiectul a avut mai multe componente, 480 de elevi constituind „grupul ţintă”: 420 pe filiera „tehnologică”, provenind de la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” , toate din Craiova, şi de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi, care au participat şi la consiliere generală şi la stagii de practică, pe lângă aceştia fiind şi 60 de tineri de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” Craiova, care au făcut parte din secţiunea „Firme de exerciţiu”.

Recomandări pentru directori

Toţi participanţii la aceste programe au beneficiat de o experienţă în plus. „S-a urmărit dezvoltarea competenţelor practice ale elevilor şi oferirea serviciilor de consiliere, pentru o cât mai bună orientare a carierei, vizând şi diminuarea decalajului existent între cunoştiinţele dobândite în şcoală şi nevoile concrete de pe piaţa muncii, sporind, astfel, şansele realizării unei tranziţii mai facile de la şcoală la viaţa activă. Eu am preluat acest program, înaintea mea fiind domnul prof.  Nicuşor Cotescu,  şi, de aceea, le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la  proiect, deoarece nu este deloc uşor să pui în practică o asemenea lucrare. Vom încerca să atragem cât mai mulţi bani europeni şi le recomand tuturor directorilor de unităţi şcolare să-şi popularizeze programele aflate în exerciţiu”, a precizat prof. Elena Lavinia Craioveanu, inspector general al ISJ Dolj şi manager de proiect.