Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, partener al Conferinței Internaționale „CENTRU ȘI MARGINE. CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE ÎN SPAȚIUL SUD-EST EUROPEAN”

0
408

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, al Academiei Române, găzduiește, în perioada 27-28 octombrie 2023, lucrările Conferinței Internaționale „CENTRU ȘI MARGINE. CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE ÎN SPAȚIUL SUD-EST EUROPEAN”.

Manifestarea științifică face parte din proiectul de cercetare interdisciplinară cu același nume, care se va desfășura în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2024 și își propune să contureze o viziune de ansamblu asupra diversității culturale din spațiul sud-est european, al spațiului balcanic, cum mai este numit, prin prisma formelor specifice, locale și regionale, dar și prin elementele comune generale. În cadrul proiectului, Institutul de Cercetări Socio-Umane  din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, al Academiei Române este partener, alături de: Universitatea din Craiova; Institutul de Balcanologie; Centrul de Studii Culturale Sud-Est Europene; Universitatea din Novi Sad, Facultatea de Filosofie, Catedra de Limba și Literatura Română; Universitatea „Sfinții Chiril și Metodiu”  din Veliko-Tărnovo, Facultatea de Litere, Centrul „Balcani”; Asociația Culturală „Carmina Balcanica”, Craiova.

„Vocația noastră ca instituit de cercetare academică este și aceea de a asigura un cadru integrator și de sinteză a marilor fenomene socio-umane contemporane și de a le da posibilitatea cercetătorilor și specialiștilor de profil să contureze, prin aportul lor, o viziune de ansamblu asupra prezentului și viitorului. Importanța parteneriatelor în cercetare poate fi considerată un truism, un adevăr arhicunoscut. Dar, apreciem că, întotdeauna, studiile elaborate de cerectarea academică, universitară și de profil socio-uman, în ansamblu, pot genera un fond de lucru care să facă mai bine cunoscută realitatea acestei părți a Europei: Balcanii. Deloc a fi o zonă decantată, descifrată și înțeleasă în cele mai subtile fire ale existenței sale, Balcanii rămân pe mai departe un spațiu al  încrederii, comuniunii, întâlnirii marilor civilizații, dovadă fiind și această conferință” a precizat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, directorul  Institutului de Cercetări Socio-Umane  din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, al Academiei Române.

Lucrările Conferinței se vor desfășura online, într-un format structurat pe mai multe secțiuni: Cercetări de arheologie și istorie veche, Repere istorice și contextuale, Interferențe culturale și lingvistice, Fundamente politico-sociale și legislative. În cele două zile de dezbateri, vor susține prelegeri  peste 60 de participanți cercetători, cadre universitare, arhiviști, muzeografi, doctoranzi de la mai multe instituții de profil din țară (Craiova, București, Giurgiu, Constanța, Cluj-Napoca) și străinătate (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Armenia, Suedia, SUA, India).

„Balcani … Această parte a Europei a fost un spațiu în care s-au confruntat popoare și civilizații, dar și un spațiu în care s-au născut culturi noi, în care oamenii au învățat să conviețuiască și să își respecte valorile. Intenţionăm ca prin lucrările participanților să revelăm nu numai specificul cultural al fiecărei ţări din această «unitate» şi al ansamblului sud-est european, dar şi specificul dialogului Orient-Occident”, au menționat organizatorii conferinței.

 Cercet. șt. III dr. Anca Ceaușescu

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”