Franţa: Acord între Nuclearelectrica şi Orano anunţă premierul Orban

0
795

O declaraţie de intenţie a fost semnată între premierul României şi cel al Franţei în domeniul nuclear civil. Iar un acord a fost semnat între Nuclearelectrica şi Orano, a anunţat premierul Ludovic Orban, aflat într-o vizită de lucru la Paris.

Premierul României, Ludovic Orban l-a asigurat, pe omologul său francez de toată compasiunea şi solidaritatea după asasinarea profesorului Samuel Paty, de către un islamist cecen: «am transmis solidaritatea noastră în respectarea valorilor noastre fundamentale şi importanţa unui spaţiu în care libertatea de expresie şi de conştiinţă sunt apărate de violenţe şi cenzură. Atacurile îndreptate către un şef de stat, precum cel la care a fost supus preşedintele Emmanuel Macron nu sunt accepabile din punctul nostru de vedere. Respectul reciproc între parteneri şi aliaţi este esenţial, iar diferenţa de abordare ori momentele de criză trebuiesc depăşite printr-un dialog constructiv şi respect reciproc. »

Premierul Jean Castex s-a declarat impresionat de reacţia României: “Sunt emoţionat în acest moment în care Franţa este marcată de atacul din regiunea pariziană. Este important că partenerii noştri europeni sunt de partea noastră pentru a apăra valorile noastre comune, cea a libertăţii de expresie şi de conştiinţă, a luptei împotriva urii  şi contra terorismului în mod particular. Căci împotriva acestor valori fundamentale a fost comisă această crimă odioasă”.

Premierul Ludovic Orban se afllă la Paris într-o vizită de două zile. Este însoţit de o parte din echipa guvernamentală: de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, de ministrul Economiei, Virgil Popescu, este prezent ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă precum şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Este o vizită importantă într-un an simbolic în care cele două state aniversează 140 de ani de relaţii diplomatice. «Tările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic iar dorinţa comună este de a da un caracter şi mai strategic acestui parteneriat. De aceea, am semnat o nouă foaie de parcurs, cu o structură ambiţioasă”, a precizat premierul Orban.

Oficialul român a transmis premierului francez « aştepterea legitimă a României » de aderare la spaţiul Schengen  şi i-a solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive.

Premierul român contează pe sprijinul francez şi pentru ca România să fie acceptată în OCDE – organizaţia de Coorperare şi Dezvoltare Economică. De altfel, Ludovic Orban se va întâlni cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

Partea franceză a fost asigurată şi asupra intenţiei de a semna cat mai repede parteneriatul pentru achiziţionarea a patru nave militare Gowind din Franţa. Ludovic Orban spune că mai multe probleme au împiedicat semnarea contractului final până acum: “există un litigiu, mai multe procese ce au fost declanşate de un competitor împotriva deciziei de adjudecare a contractului decis de comisia de licitaţie. Imediat ce se vor încheia aceste litigii în instanţă , suntem pregătiţi să semnăm acest contract. Cele patru corvette sunt importante în dispozitivul strategic al României la Marea Neagră”.

Anul trecut, România a comandat patru nave militare Gowind de la Grupul Naval francez pentru 1,2 miliarde de euro, urmând a fi realizate pe platformele de la Lorient şi Toulon.

Pentru România, este vorba de un prim program de o astfel de amploare din ultimii 30 de ani de achiziţionare de echipament pentru forţele navale. Aceste fregate, deja vândute în Emiratele Arabe Unite şi în Egipt sunt echipate cu sonar – un echipament pentru telecomunicaţii subacvatice precum şi de rachete antiaeriene.

Iar o declaraţie de intenţie a fost semnată între premierul României şi cel al Franţei în domeniul nuclear civil, anunţă premierul Ludovic Orban: “declaraţia de intenţie vizeză, printre altele, realizarea proiectului de construcţie a reactorului 3 şi 4 de la Cernavodă şi reparaţia capitală, modernizarea reactorului 1, într-un proiect mai larg, cu parteneri strategici. Un proiect extrem de important pentru politică energetică a României.  Iar un acord a fost semnat între Nuclearelectrica şi Orano”.

La rândul său, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a discutat cu omologul său francez despre noua politică agricolă comună şi despre modul de integrare pe plan naţional a strategiilor Comisiei Europene, respectiv “biodiversitatea, Farm to Fork şi Green Deal-ul”: “Noi avem câteva priorităţi în care Franţa ne poate ajuta, pentru că au o tradiţie: ferma de familie, spre exemplu. Noi vrem să consolidăm ferma de familie iar Franţa are o tradiţie foarte mare în acest domeniu şi am decis să ne folosim de experienţa lor. De asemenea, o cooperare foarte bună în ceea ce priveşte învăţământul tehnic agrícol şi în cercetarea agrícolă. Doi secretari de stat vin în Franţa pentru că vrem să dezvoltăm şi noi o reţea de depozite în care să preluăm, să depozităm iar apoi să distribuim produse româneşti. Ïn Franţa există aşa ceva, încă din anii 1960.”