Astăzi : Tratează-te cu știință la Noaptea cercetătorilor

0
464

Pe 27 septembrie 2019, știința vă dă întâlnire la Universitatea din Craiova, la „Noaptea cercetătorilor” – un eveniment cu experimente amuzante, tehnologie de ultimă oră și prezentări interactive pentru publicul larg, pe teme de interes științific. Intrarea la eveniment este liberă. Publicul este așteptat începând cu ora 17:30 până la orele 22:30.

În programul evenimentului de neratat se regăsesc ScienceCafé, standuri de prezentare ale facultăților Universității din Craiova și ale sponsorilor evenimentului, concursuri pentru elevi de liceu şi gimnaziu, dans, activități destinate copiilor, screening oftalmologic gratuit pentru copii și bunici.

Prin prisma ultimelor descoperiri, în cadrul ScienceCafé,prof. dr. Lars BRINK de la Institutul de Tehnologie Chalmers, membru al Academiei Suedeze de Științe și membru al Comitetului Nobel pentru Fizică va susține o prezentare despre găurile negre, urmată de o interacțiune cu publicul larg și sesiune de autografe.

În holul central al clădirii Universității din Craiova vor putea fi vizitate standuri cu experimente și tehnologie modernă, din mai variate domenii ale științei: fizică, chimie, matematică, informatică, horticultură, agricultură, mecanică, geologie, inginerie electrică, automatică, educație fizică, kinetoterapie, litere, pictură, baze de date. Fiecare experiment va fi prezentat într-un mod cât mai simplu și atractiv de cercetători, profesori, doctoranzi, studenți, specialiști în domeniu, astfel încât fenomenele științifice să fie înțelese de către cei prezenți la eveniment, indiferent de nivelul cunoștințelor.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment care se desfășoară anual, simultan în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința sub reflector, în mijlocul publicului. Tema anului 2019 este „Handle with Science” / „Tratează cu știință”, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fakenews, ideologii inflexibile.

Universitatea din Craiova se alătură eforturilor a douăsprezece dintre cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din România. Printre parteneri menționăm Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, ELI – Extreme Light Infrastructure, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai, Institutul pentru Fizica Pământului, Universitatea de Vest din Timișoara. Este o unire de forțe fără precedent pentru promovarea științei.