„Duelul viorilor” Stradivarius şi Guarneri, cu muzicienii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru

0
705

„Duelul viorilor” a avut loc deja pe trei scene ale țării, urmând ca astă-seară melomanii din Craiova, oraşul natal al unuia dintre muzicienii „dueliști”, să se bucure de o competiţie a sunetului şi armoniei, a două viori de colecţie – Stradivarius şi Guarneri – şi a doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie: Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „arbitraţi” de pianistul Horia Mihail.

 Recitalul este susținut, cu începere de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia” și va oferi spre audiție un repertoriu pe cât de atractiv și spectaculos, pe atât de dens și dificil: piese de Ceaikovski, Sarasate, Saint-Saens, Paganini, Wagner, Grigoraș Dinicu ș.a. Bilete pot fi cumpărate de la Agenția instituției, la prețul de 20 de lei (15 lei pentru elevi, studenți, pensionari).

Cea de-a III-a ediţie a turneului naţional „Duelul viorilor” are loc între 23 septembrie şi 4 octombrie, în opt oraşe din România, după Craiova artiștii urmând să ajungă la Pitești (28 septembrie), Iași (30 septembrie), Bacău (1 octombrie) și București (4 octombrie, Sala Radio). Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente, succesul de care recitalurile s-au bucurat determinându-i pe organizatorii evenimentului – Radio România Cultural şi „Accendo”, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional – să reia „confruntările”, cu convingerea că, practic, iubitorii muzicii de calitate au fost până acum singurii câştigători.

«Iniţial, în mintea mea, „Duelul viorilor” a fost o joacă. Dar după o a doua ediţie în care aceiaşi eroi s-au lăsat atraşi în aventura unui turneu dens şi obositor de-a lungul şi de-a latul ţării, făcând săli de peste o mie de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Iată că o a treia ediţie în toamna anului 2013 va avea loc în aceeaşi distribuţie, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs şi care, din fericire, au fost depăşite. Am început deja să fim imitaţi, copiaţi, să se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o nouă dovadă a faptului că „Duelul viorilor” este un succes», spune Oltea Şerban-Pârâu, muzicolog și critic muzical, redactor-șef al postului public Radio România Cultural.

Devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, turneul „Duelul viorilor” aduce din nou cele două viori celebre, adevărate opere de artă: Stradivarius „Pachoud”, construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, și Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia muzicianului de Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află. De asemenea, aduce doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, dar și un pianist… arbitru, Horia Mihail.

Născut la Craiova și devenit artist de talie internațională, Liviu Prunaru i-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea „Dublul concert” de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Gabriel Croitoru este solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat „Transilvan ” din Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român: Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini” – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2.000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail s-a implicat în mai multe proiecte naţionale de anvergură, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural, dar şi social, precum „Pianul călător”, „Flautul de aur”„Vioara lui George Enescu la sate” şi, bineînţeles, „Duelul viorilor”.

 

Gabriel Croitoru (vioară), Horia Mihail (pian)

Piotr Ilici Ceaikovski: „Meditaţie” pentru vioară şi pian, op. 42, nr. 1

Pablo de Sarasate: Dans spaniol nr. 8, op. 26

Camille Saint-Saëes – Eugene Ysaye: Studiu în formă de vals „Ciocârlia” (prelucrare de folclor: Grigoraş Dinicu)

Liviu Prunaru (vioară), Horia Mihail (pian)

Niccolo Paganini: „Cantabile şi Vals”, op. 19, pentru vioară şi pian

Manuel de Falla – Fritz Kreisler: Dans spaniol („La vida breve”)

Richard Wagner: „Albumblatt” („File de album”): „Romanze” pentru vioară şi pian

Henryk Wieniawski: „Souvenir de Moscou” pentru vioară şi pian

Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru (vioară)

Charles de Beriot: Grand Duo Concertant nr. 3 pentru două viori

Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru (vioară), Horia Mihail (pian)

Christian Sinding: Serenada nr. 2, op. 92 pentru două viori și pian

 

Turneul național „Duelul viorilor”:

  • Ediţia I a avut loc în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2011 și a însemnat 6 oraşe, 6 săli, 6 concerte, peste 5.000 de spectatori, mai mult de 2.000 km parcurşi.
  • Ediţia a II-a s-a desfăşurat între 12 şi 25 septembrie 2012, cei trei apreciaţi interpreţi străbătând peste 3.000 km şi smulgând aplauze îndelungi de la peste 7.000 de spectatori din 9 oraşe, pe care i-au încântat cu un repertoriu atractiv, şi alte aplauze, virtuale, de la sutele de mii de ascultători ce au putut auzi la radio, live, concertul de la Bucureşti.
  • Ediţia a III-a a început pe 23 septembrie şi se va încheia pe 4 octombrie 2013, ducându-i pe cei trei muzicieni în 8 oraşe din România.