Trista împărţire a ajutoarelor, marca UE, a început ieri, la Craiova

0
301

Două căruţe trase la marginea şoselei, câteva taxi-uri oprite cât mai la îndemâna oamenilor care ieşeau din când în când, încărcaţi cu saci şi cutii, cu plase de rafie ponosite, schimbându-le dintr-o mână în alta. Mai în faţă, câteva zeci de chipuri curioase priveau cu băgare de seamă peste gard, aşteptând semnalul de trecere, dat periodic de portar. Acesta este peisajul pestriţ, imortalizat ieri dimineaţă, la Depoul de tramvaie din Craioviţa, acolo unde a început distribuirea alimentelor de la Uniunea Europeană, prin Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Dolj. Nu era îmbulzeală. Din contră, oamenii s-au aşezat resemnaţi la coadă, încă dinainte de ora nouă dimineaţa. Au aşteptat să le vină rândul, au semnat de primire pentru pachetele cuvenite, după care au căutat o cale să le poată duce acasă în siguranţă. Unii au venit cu însoţitori,  fie soţii, fie copiii sau nepoţii, alţii au pus sacul în spate ori şi-au rupt mâinile de plasele greoaie până la intrarea în complexul de depozite. Aici erau întâmpinaţi de taximetriştii agili, care prinseseră de veste că-i rost de clienţi în zonă, de vreo rudă mai avută cu maşina sau de blajinii cai înhămaţi la căruţe. Aproape 15.000 de craioveni cu venituri mici sunt aşteptaţi până joi, pentru a-şi ridica umilul pachet cu făină, orez, mălai, paste făinoase, biscuiţi şi lapte praf, care să le umple cămara pentru o perioadă.

Grigore Petria Paula, 76 de ani: “E bine că s-au gândit să ne mai ajute şi pe noi, ăştia ai săraci, cu ceva. Mai plămădesc o pâine, nu mai cumpăr de la magazin, mai pun de o mămăligă, mai fac un pilaf de orez şi asta e mâncarea. Laptele praf îl dau nepoţilor şi biscuiţii la fel, îi ia ei la şcoală”

Este al cincilea an în care pachetele de alimente preambalate furnizate în cadrul programului PEAD 2011, potrivit H.G. nr. 600/2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România şi atribuţiile instituţiilor implicate în planul european. Beneficiarii ajutoarelor sunt: familiile şi persoanele singure cu venit minim garantat, şomerii cu indemnizaţie de şomaj, pensionarii cu pensii, sau după caz, cu pensii cumulate, sub 400 de lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat – adulţi şi copii -, neinstituţionalizate. Fiecărei persoane îi revin: 13 kilograme făină, 9 kilograme mălai, 8 kilograme orez, 5 pungi paste făinoase, 10 pachete biscuiţi, 3 pungi lapte praf. “Cu siguranţă este un program benefic pentru românii, tot mai săraci. Sunt bătrâni cu pensii mai mici de patru milioane lei vechi, sunt persoane cu handicap de asemenea cu venituri mici cărora aceste produse le mai uşurează cât de cât traiul. Toţi sunt oameni amărâţi. Nu se îmbogăţesc cu câteva kilograme de făină sau orez, dar măcar au ce pune pe masă”, a spus Bogdan Tudosie, şef Serviciu stabilire ajutor social, în cadrul Direcţiei Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) Dolj. Acesta a mai precizat: „În evidenţele noastre pentru distribuirea alimentelor preambalate furnizate în cadrul programului PEAD 2011, sunt înscrise 4.769 de persoane cu handicap grav şi accentuat, 6.379 de pensionari, 264 de beneficiari ai ajutorului social şi 2.995 de şomeri. La ora 9.00 când a început acţiunea, erau deja câţiva oameni la poartă, apoi au început să vină din ce în ce mai mulţi. Din fericire sunt destul de înţelegători chiar dacă trebuie să stea mai mult la rând”. Organizarea a fost făcută în aşa fel încât oamenii să nu aştepte prea mult la cozi. S-au pus la dispoziţie două depozite. La primul dintre ele, cel mai apropiat de poartă merg pensionarii şi persoanele cu handicap, iar la cel de-al doilea, şomerii şi persoanele cu venit minim garantat.

Cu pachetele grele, unii dintre oamenii “şi-au permis luxul să plece acasă cu taxi-ul”.

“Mai scutim nişte bani”

Aruncând un ochi pe lista beneficiarilor, constatăm fără prea multe semne de exclamaţie, dar cu amărăciune că rândurile nevoiaşilor sunt îngroşate de pensionari. Bătrâni, bolnavi, singuri, aceştia s-au obişnuit de cinci ani să aştepte ajutoarele. “Am venit cu nora mea să luăm ajutoarele. Ea e în locul meu la rând că eu am probleme cu inima şi nu pot să stau mult în picioare. E bine că s-au gândit să ne mai ajute şi pe noi, ăştia ai săraci, cu ceva. Mai plămădesc o pâine, nu mai cumpăr de la magazin, mai pun de o mămăligă, mai fac un pilaf de orez şi asta e mâncarea. Laptele praf îl dau nepoţilor şi biscuiţii la fel, îi ia ei la şcoală. Nu ştiu ce ne-om face dacă nu ne mai dau nimic la anu’ că din pensia mea nici medicamente nu pot să iau. Ca să nu mai vorbesc de un kilogram de făină. Copiii mei lucrează dar au şi ei la rândul lor copii, eu îi mai ajut cum pot din ce iau şi eu de aici”, spune Grigore Petria Paula. Are 76 de ani, iar pensia lunară, puţin peste 300 de lei nu i-a ajuns să-şi cumpere medicamentele luna asta. Ca şi pensiile lor, veniturile din care trăiesc persoanele cu handicap sunt insuficiente unui trai decent. Nea Dumitru are şi el o vârstă înaintată şi o soţie nevăzătoare. A venit în locul ei ca să ridice pachetul cu ajutoare şi nu mai ştie cum să le aranjeze în plase ca să le poată duce până la poartă. De acolo nu are încotro şi se urcă într-un taxi ca să ajungă acasă. “Soţia mea este nevăzătoare de gradul II şi are o pensie de 200 de lei. Am venit să iau eu ajutoarele alimentare că mai scutim nişte bani pe care îi dădeam pe pâine. E cam greu să le duc acasă singur, dar văd eu cum mă descurc. E altceva când mai ai ajutor din altă parte, nu ne mai gândim ce punem mâine pe masă”, spune bărbatul, care cu această ocazie “îşi permite luxul” de traversa oraşul cu taxi-ul.

Cu vehiculul din ogradă, alţii au înhămat caii la căruţă şi au venit gratis la Depul din Craioviţa.

Ultimul an în care vin ajutoarele

Aşa debutează campania de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană de anul acesta, la Craiova. Depozitele sunt alimentate în acelaşi ritm în care se golesc, aşa că nimeni nu aşteaptă în zadar. Că au venit luni, că vin joi, craiovenii vor pleca acasă cu făina şi orezul atât de necesare, cu laptele praf şi biscuiţii aşteptaţi de copii, cu mălaiul şi pastele făinoase pentru „diversificare meniului”. Vestea pe care o primesc la plecare nu e deloc una bună. E ultimul în care oamenii mai beneficiază de ajutoarele pentru care aşteaptă în aceste zile în faţa depozitelor.

 

Informaţii utile:

Distribuirea alimentelor se face la depozitele din incinta Regiei Autonome de Transport Craiova- Secţia 2 Depou Tramvaie, din Bulevardul Dacia, nr.3-5, de luni până joi, între orele 9.00 – 15.00.

La ridicare, titularul drepturilor trebuie să se prezinte cu: buletinul în original, cuponul de pensie din ultima lună de plată – pentru pensionari, carnet de evidenţă vizat la zi – pentru şomeri, certificat de încadrare în grad de handicap, în original – pentru persoanele cu handicap.

În situaţia în care titularul este în imposibilitatea de a se prezenta pentru a-şi ridica drepturile, alimentele se vor elibera pe bază de: împuternicire sau, după caz, declaraţie – formulare tipizate asigurate de instituţie, buletin titular şi persoană împuternicită, în original şi copie, cupon de pensie din ultima lună de plată – pentru pensionari, în original şi copie, buletin de identitate sau, după caz, certificat de naştere copil cu handicap, în original şi copie.

ALINA DRĂGHICI şi LAVINIA ILINA