Încep cazările în căminele studenţeşti

2
418

Studenţii Universităţii din Craiova intră de astăzi în posesia camerelor de cămin, repartizate încă din timpul vacanţei. Pentru anul universitar următor, numărul de solicitări a depăşit capacitatea celor 11 unităţi de cazare. Astfel că, s-au ocupat toate cele 3.000  de locuri disponibile, iar 100 de studenţi, din rândul bobocilor de anul I, au rămas pe lista de aşteptare. Aceştia concurează pentru unul din locurile căminelor 10 şi 13, la care lucrările de modernizare, derulate pe perioada vacanţei, nu s-au finalizat decât parţial, dar speră şi în posibilitatea eliberării altor camere.

Cursanţii îşi vor lua locurile de cazare în primire în zilele de 27, 28 şi 30 septembrie a.c., în intervalul orar 8.00-16.00 „În primele două zile vor fi repartizate camerele pentru studenţii din anii mai mari, iar în ultima zi a lunii se vor da şi cele pentru studenţii de anul întâi, în număr de 400. În ultima zi, după ora 12.00 se centralizează şi se acordă şi locurile care au rămas libere după primele zile de cazare. Şi este posibil să rămână multe. Din experienţa anilor trecuţi sunt sigur că toţi studenţii aflaţi pe lista de aşteptare îşi vor găsi loc fără probleme, pentru că sunt multe cazuri de studenţi care se retrag pentru că au optat pentru alte universităţi ”, a precizat Alin Stoica, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti Craiova. Cei care nu se prezintă la cazare îşi pierd locul.

S-au aplicat criterii de departajare

Cum numărul solicitărilor a depăşit pe cel al locurilor pentru ocuparea unui loc în cămin s-au aplicat şi criterii de departajare a studenţilor.

„S-a ţinut cont de forma de învăţământ, buget sau taxă, şi activitatea în ONG-urile studenţeşti pentru că trebuie să schimbăm puţin şi aceste aspecte. În străinătate voluntariatul este la ordinea zilei, şi nu se ia în calcul media de finalizare a studiilor drept criteriu de departajare. Contează foarte mult activitatea extraşcolară, obicei pe care noi nu reuşim să-l împământenim”, a mai precizat preşedintele COS Craiova. Aceleaşi criterii sunt folosite şi pentru repartizarea studenţilor în căminele unde vor locui, întrucât gradul de confort este diferit. Căminele 6 şi 7 din Complexul Mecanică sunt cele mai moderne. Camerele au două locuri şi sunt dotate cu televizor şi frigider. În plus, la capătul culoarului sunt şi maşini de spălat.

Lucrările de modernizare se prelungesc cu două săptămâni

Din această toamnă mai mulţi studenţi vor beneficia de confort. Trei unităţi de cazare, respectiv Căminul 10 din Lăpuş şi Căminele 11 şi 13 au avut parte de investiţii de modernizare, cu bani din bugetul Universităţii din Craiova. Modernizarea a constat în schimbarea mobilierului, a parchetului şi în crearea de grupuri sanitare proprii pentru fiecare cameră. La două dintre unităţile de cazare lucrările nu s-au finalizat încă. „La Căminele 10 şi 13 au intervenit lucrări neprevăzute în proiect şi din acest motiv au rămas parţial în şantier. Va fi o întârziere de două săptămâni. Cazările se vor face însă în condiţii normale, pentru că ne-am luat o marjă de eroare şi am prevăzut un număr mai mic de camere de cazare, astfel încât să nu avem situaţii în care studenţii să vină şi să nu aibă unde să locuiască”, a subliniat preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti Craiova.

Pentru anul universitar 2011-2012 din cele 11 unităţi de cazare au mai rămas doar trei nemodernizate. Este vorba de căminele 1,2 şi 8.

Preţul cazării au crescut cu 10 lei

După modernizare au venit şi scumpirile. Preţurile la cazare au crescut cu 10 lei pentru fiecare student. Astfel un student care locuieşte într-unul din căminele modernizate va plăti 190 de lei în loc de 180 cât era până acum, iar în căminele nemodernizate, preţul va fi de 100 de lei în loc de 90. Pentru studenţii cu venituri mici se vor acorda subvenţii, care, în funcţie de forma de învăţământ pe care o urmează studentul, buget sau taxă, pornesc de la 50%. În cazurile speciale, cu unul din părinţi decedaţi sau cu venituri foarte mici, se poate acorda şi gratuitate.

 

2 COMENTARII

  1. Niste hoti sunt cei de la organizatia COS. Nu stiu, cine l-a pus pe Alin Stoica, presedinte deoarece, noi studentii nu l-am votat asa cum era normal si corect in acesta tara.
    Oare, este posibil sa ne conduca un student, care nici macar nu a luat licenta?! Sunt studenti mult mai buni cu merite deosebite, decat acest individ, specimen, care se da prea rotund in fata studentilor. Cazarile in camin le fac dupa bunul lor plac aceste capuse. NU AI BANI, NU INTRI IN CAMIN!!

  2. niste nimeni cu functie. foarte multi studentie la taxa au stat in caminele 6 si 7, ba mai mult, unii dintre ei au locuit si singuri in camera. ar trebui sa reintre in comisiile de cazare si profesorii, pentru ca e absurd sa fim la mana unor pseudo-studenti, care au o mai mare legatura cu pupincurismul politic decat cu studiul. ar trebui sa se ocupe studentii cu cele mai mari medii de cazari, nu pacalicii astia!

Comments are closed.