Ştiinţa începe o nouă aventură europeană

0
581

Lokomotiv Tbilisi – Universitatea Craiova

Tbilisi, stadion: „Mikheil Meskhi II”, ora 20 (ora României) – în direct la Digisport 1.

Lokomotiv Tbilisi: Mamardashvili – Sandokhadze, Andronikashvili, Mchedlishvili, Ubilava – cpt. – Dartsmelia, Shonia, Dzebniauri, Samurkasov – Ulad Omar Imran, Sikharulidze. Antrenor: Giorgi Chiabrishvili. Rezerve: Sherozia – Kobakhidze, Gavashelishvili, T. Kirkitadze, Gureshidze, Tchanturia, Kveladze, Jordania, Iacobidze, Gabadze, Shekiladze.

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vătăjelu, Bălaşa, M. Constantin, Bancu – Mateiu, Nistor, Cicâldău – Ivan, Koljic, Mihăilă. Antrenor: Cristiano Bergodi. Rezerve: L. Popescu – Vlădoiu, Papp, Acka, Screciu, Mitran, Baiaram, Bic, Ivanov, Bărbuţ.

Arbitri: Miloš Djordjic –  Jovan Grujic, Nikola Djorovic. Rezervă: Momčilo Marković (toţi din Serbia).

Universitatea Craiova îşi începe a patra aventură europeană consecutivă, în capitala Georgiei, contra echipei Lokomotiv Tbilisi. În primii doi ani de la revenirea în Europa, Ştiinţa a pierdut în primul tur, în faţa coloşilor AC Milan (0-1 şi 0-2) şi RB Leipzig (1-3 şi 1-1), iar anul trecut a avut parte de trei duble în preliminariile Europa League, eliminându-le pe Sabail din Azerbaidjan (3-2 şi 3-2) şi Honved Kispest din Ungaria (0-0 şi 3-1, după lovituri de departajare), şi pierzând cu AEK Atena (0-2 şi 1-1). Craiovenii au avut ghinion la tragerea la sorţi, ei fiind oaspeţi la unica manşă programată şi ratând ocazia de a-şi ispăşi a doua etapă de suspendare a stadionului propriu, dictată de UEFA anul trecut, după incidentele de la meciul cu Honved Budapesta.

Bergodi: “Şansele sunt egale”

Cristiano Bergodi are un procentaj formidabil pe banca Universităţii (6 victorii în 7 meciuri), dar jocul echipei a fost din ce în ce mai neconvingător de la meci la meci.

Iată ce a spus înainte de meciul de azi: „Este un meci foarte important pentru noi, începem preliminariile Europa League şi ne dorim să trecem de acest tur. Întâlnim o echipă bună, cu mulţi jucători autohtoni, care cred că a terminat pe locul 4 anul trecut. Şi, fiind o singură manşă, se poate întâmpla orice. Avem un lot subţire, avem ceva probleme de lot, 1-2 jucători accidentaţi, probabil că vor juca aceiaşi jucători dar cred că băieţii s-au pregătit bine. Am văzut 5-6 meciuri ale celor de la Tbilisi, antrenorul a schimbat 2-3 sisteme de joc într-un singur meci şi pot apărea probleme. Ei au jucat 10 meciuri, sunt ceva mai bine ca formă. Eu mă gândesc mai mult la echipa mea şi sper să fim la nivelul din finalul sezonului trecut. E un fotbal diferit faţă de ce cunoaştem, se joacă într-o singură manşă, se joacă fără spectatori. Cred că şansele sunt 50-50, jucăm în deplasare, am fi vrut să jucăm acasă, dar suntem pregătiţi şi cred că vom face un meci bun”.

Căpitanul alb-albaştrilor, Nicuşor Bancu, a declarat „Vom avea un meci foarte greu, avem în faţă o echipă bună, am pregătit meciul cum se poate mai bine, ştim că este o singură manşă şi vom da totul pentru ca la final să fim echipa câştigătoare” a declarat Bancu.

Kaladze e primar la Tbilisi

După un zbor de trei ore, craiovenii au aterizat marţi după-amiază la Tbilisi, capitala Georgiei, al cărei primar este, din 2017, Kakha Kaladze, fostul jucător de la AC Milan. Ieri, alb-albaştrii au avut programată o vizionare a adversarului, urmată de o plimbare prin centrul istoric al capitalei Georgiei, urmată de odihnă şi apoi antrenamentul oficial, precedat de conferinţa de presă a lui Cristiano Bergodi. Meciul este programat de la ora 21, ora Georgiei, ora 20 în România, şi este arbitrat de o brigadă din Serbia, cu Miloş Djordjic la centru. În acest sezon, acesta a condus două meciuri din prima ligă internă, Vojvodina – Cukaricki şi Radnik Niş – Novi Pazar, în care a acordat în total 15 cartonaşe galbene şi un penalty. În vârstă de 33 de ani, Miloş Djordjic este la primul meci în cupele europene.

Antrenorul lui Tbilisi, discurs măgulitor la adresa Craiovei

Antrenorul gazdelor, Giorgi Chiabrishvili (40 de ani), consideră că echipa din Bănie este cea mai puternică pe care ar fi putut-o întâlni, dintre cele repartizate.  „Echipa se pregătește ca de obicei pentru un meci, iar majoritatea jucătorilor sunt sănătoși. Cert este că am dat peste cel mai puternic dintre cei patru adversari posibili și nu este chiar rău, deoarece este o provocare pentru echipa noastră și un fel de test pentru a vedea la ce nivel suntem acum. Am studiat amănunțit adversarul și am avut timp să oferim toate informațiile jucătorilor noștri în detaliu. Acum, principalul lucru este ceea ce va fi pe teren și cum vom putea să punem în practică planul tactic. Noi vom juca fără presiune, muncim în fiecare zi pentru a îmbunătăți calitatea jocului nostru” spune Giorgi Chiabrishvili.

Şi stoperul Alexandre Gureshidze consideră Craiova favorită: „După o lungă pauză, Lokomotiv revine în cupele europene. Desigur, ne lipsește experiența internațională, dar acum, şi, în general, în fiecare meci, intrăm pe teren pentru a câștiga. Avem un adversar puternic în faţă, dar avem toate informațiile despre el. Craiova joacă un fotbal rapid și agresiv. Ne pregătim la fel ca pentru fiecare meci. Nu avem nicio presiune, ba chiar avem o stare mentală bună. Înainte de un meci de acest nivel, nu ne mai trebuie motivație. Nu vom face concesii pe teren, vom da totul, vom încerca să ne îndeplinim temeinic sarcinile” a spus fundaşul de 25 de ani.

Amintiri neplăcute de la Tbilisi

În singura dispută cu o echipă gruzină, Ştiinţa a ratat calificarea. În 1994, generaţia lui Craioveanu, Săndoi, Stângă, Gane, Papură sau Vasc a fost învinsă în dublă manşă de Dinamo Tbilisi, 2-0 în deplasare şi 2-1 pe „Central”. Georgienii aveau atunci jucători care aveau să joace la nivel important în Europa: cei 3 fraţi Arveladze (Şota, Revaz, Archil), Kinkladze, Kavelaşvili, Jamarauli, Iaşvili sau Nemsadze.

Clubul Lokomotiv Tbilisi a fost fondat în 1936, perioadă în care a câştigat de 3 ori Cupa Georgiei, în 2000, 2002 şi 2005. În 1938 şi 1940 a participat în prima ligă din URSS. Sezonul trecut l-a încheiat pe locul 4 din 10 echipe, la 20 de puncte de campioana Dinamo Tbilisi. A disputat finala Cupei Georgiei, pe care a pierdut-o, 1-3 cu Saburtalo Tibilisi. A participat în 6 ediții ale cupelor europene, fără rezultate notabile, dar n-a mai jucat în Europa în ultimul deceniu. Din 6 iulie 2020, antrenor este Giorgi Chiabrishvili (40 ani), fost tehnician la alte echipe din prima ligă georgiană și selecționer U21 al Georgiei. După 10 etape scurse din prima ligă gruzină, Lokomotiv Tbilisi este pe locul 6, cu 13 puncte. Georgienii au disputat ultimul meci oficial acum 10 zile, în campionat, 0-0 în deplasare cu Samtredia şi vor mai juca abia pe 13 septembrie, în timp ce craiovenii vor avea 3 meciuri în 8 zile.

Lotul lui Lokomotiv este cotat la 4 milioane de euro

Lotul formaţiei georgiene este cotat la 4 milioane de euro pe transfermarkt, cu 1 milion mai puţin decât este evaluat decarul Ştiinţei, Alex Cicâldău. Cel mai bine cotat jucător din lotul gruzinilor este Irakli Sikharulidze, un atacant de 30 de ani, evaluat la 300.000 de euro, care a mai evoluat la Slovacko, în Cehia. Are 20 de goluri în 38 de meciuri jucate în ultimul an la Lokomotiv. De altfel, după 10 runde, Sikharulidze este golgheterul echipei, cu 4 goluri. „Ceferiştii” şi-au vândut recent vedeta, Vato Arveladze, în Turcia, la Fatih Karagumruk, nou-promovată în prima ligă. Vato Arveladze tocmai revenise după două sezoane petrecute în Polonia, la Korona Kielce. În vârstă de 22 de ani, Vato Arveladze este fiul lui Revaz Arveladze şi nepotul celebrului Şota Arveladze (ex-Ajax, Trabzon, Rangers, AZ Alkmaar). Revaz a jucat şi el pentru Lokomotiv Tbilisi, dar şi în Bundesliga, la FC Koln. Fraţii Şota, Archil şi Revaz (primii doi, gemeni) au fost adversarii Ştiinţei în dubla din Cupa UEFA din 1994, încheiată cu dubla victorie a gruzinilor. Şi anul trecut gruzinii şi-au vândut cel mai bun jucător, Zuriko Davitaşvili, la Rubin Kazan.

Meciul de astăzi nu se va disputa pe arena principală „Mikheil Meskhi”, una de 27.000 de locuri, pe care evoluează şi naţionala de rugby a Georgiei, ci pe stadionul al doilea al complexului, respectiv „Mikheil Meskhi II”. Acesta are 2.500 de locuri, dar posedă iarbă naturală, faţă de cel artificial, din Baku, pe care evolua Sabail, adverasara Ştiinţei, de anul trecut. Mikheil Meskhi a fost un fotbalist georgian, supranumit „Garrincha al Georgiei”, care a decedat în 1991, la vârsta de 51 de ani. A strâns 36 de selecţii şi 4 goluri pentru naţionala URSS, fiind o extremă redutabilă în anii 50-60. Şi-a încheiat cariera la Lokomotiv Tbilisi, după ce jucase 15 ani pentru Dinamo Tbilisi.