Noi modalităţi de colectare şi utilizare a datelor din anchete sociale

0
317


someri
Comisia Europeană a adoptat  săptămâna aceasta o propunere de regulament privind noi modalităţi integrate de colectare şi utilizare a datelor din anchete sociale. Perfecţionarea bazei de date cu indicatori va permite o mai bună analiză a evoluţiilor sociale şi, totodată, reducerea atât a costurilor suportate de statele membre pentru efectuarea de sondaje, cât şi a efortului respondenţilor.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, precum şi pentru statistici europene (EUROSTAT), a declarat că se face un pas important în direcţia modernizării statisticilor sociale. „Dar nu este vorba despre cifre, este vorba despre oameni. Politicile bune încep cu date adecvate. Informaţiile de care avem nevoie în domeniul social trebuie să fie cât mai precise. Avem nevoie de date mai actualizate, pe care să le primim cât mai rapid, pentru a elabora politici sociale care să corespundă nevoilor reale din prezent ale cetăţenilor europeni.”, a subliniat Marianne Thyssen.

Utilizarea tehnologiei informaţiei

Regulamentul-cadru propus va permite ca datele să fie publicate mai repede, prin reducerea termenelor de transmitere în mai multe domenii. El va spori comparabilitatea şi coerenţa statisticilor sociale din UE şi va facilita analiza comună a fenomenelor sociale, pe baza unor noi metode de anchetă. În final, va fi disponibil un set de date mai bogat şi mai amplu, prin utilizarea de autorităţile naţionale de statistică a unor abordări şi metode inovatoare, precum şi prin combinarea datelor din mai multe surse.  Iniţiativa face parte dintr-un program major de modernizare a statisticilor sociale, derulat în strânsă cooperare cu statele membre. Ea abordează provocările tot mai mari din domeniu, printre care se numără inovarea rapidă în materie de metodologie şi utilizare a tehnologiei informaţiei, disponibilitatea unor noi surse de date, apariţia unor nevoi şi aşteptări noi ale utilizatorilor de date, precum şi presiunea continuă asupra resurselor disponibile.

  • Propunerea este rezultatul unor ample consultări cu toate părţile interesate: producători, furnizori şi utilizatori de date.
  • Comisia urmăreşte punerea treptată în aplicare a regulamentului-cadru, începând cu 2019.