Cancerul de piele a devenit o adevărată problemă de sănătate publică în ultimii ani. Cum în România nu există un Registru Naţional de Melanom, incidenţa reală nu este cunoscută, ceea ce reprezintă un handicap în tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer. Particularitatea în cazul României este aceea că depistarea se face în faze avansate ale bolii, care necesită tratamente foarte scumpe şi cu şanse minime de ameliorare, respectiv 23-32%.
Un tratament pentru pacienţii în stare avansată costă circa 7.000 de euro pe lună. Un screening corect al aluniţelor şi programe referitoare la comportamentul pacienţilor, precum şi o abordarea multidisciplinară care să evite transferul pacienţilor cu această afecţiune necesită un Centru de Referinţă, dar şi un Registru Naţional de Melanom pe care autorităţile sanitare doresc să-l înfiinţeze.
Melanomul cutanat este o tumoră malignă care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistată la început printr-o operaţie corectă pacientul este salvat. Depistată în faze avansate, este o boală mortală deoarece este cel mai rapid diseminant cancer.