Crucea Roşie Dolj: „Salvezi dacă ştii să reacţionezi”

0
419

15 studenţi, elevi şi profesori vor învăţa cum să devină instructori pentru cursuri de prim ajutor, iar o sută de cadre didactice din comunităţi defavorizate vor deprinde abilităţi de prim ajutor premedical. Toate acestea în cadrul unui proiect al Filialei de Cruce Roşie Dolj.

Crucea Roşie Română, Filiala Dolj, a demarat, ieri, activităţile din cadrul proiectului „Salvezi dacă ştii să reacţionezi”, finanţat în proporţie de 85,84%, adică 12.122 lei, de Consiliul Judeţean Dolj. Scopul proiectului este facilitarea accesului copiilor şi tinerilor din Dolj la activităţi educative extracurriculare de calitate, contribuind la dezvoltarea lor personală armonioasă. Printre obiectivele proiectului se numără abilitarea a 15 cadre didactice, studenţi şi elevi din Dolj ca instructori pentru cursuri de prim ajutor, abilitarea a o sută cadre didactice din comunităţi defavorizate ca furnizori de prim ajutor premedical şi îmbunătăţirea abilităţilor a 30 de voluntari, studenţi la Medicină din Craiova pentru a desfăşura activităţi de informare şi promovare a stilului de viaţă sănătos la nivelul judeţului Dolj. Nu în ultimul rând, se doreşte sensibilizarea comunităţii doljene în privinţa importanţei menţinerii sănătăţii, în cadrul a patru campanii publice.

Participanţii vor învăţa proceduri de prim ajutor

Din grupurile-ţintă fac parte 15 cadre didactice, studenţi şi elevi în ani terminali din Dolj, pregătiţi şi certificaţi ca instructori pentru cursuri de prim ajutor. Sunt incluse şi o sută de cadre didactice şi elevi din comunităţi rurale, urbane defavorizate, participante la cursuri de prim ajutor, calificarea fiindu-le recunoscută prin certificate emise de Societatea Naţională de Cruce Roşie a României. Au fost stabilite cinci locaţii pentru cursuri, unde vor participa cadre didactice şi elevi din localităţile respective dar şi din comunităţile rurale adiacente, pentru a asigura un impact cât mai larg al proiectului. Localităţile sunt Filiaşi, Calafat, Breasta, Bârca şi Melineşti. Din grupul-ţintă fac parte şi 30 de tineri, membri ai Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova. Aceştia au un nivel de cunoştinţe ridicat în domeniul sănătăţii şi vor fi  pregătiţi ca promotori ai sănătăţii în cadrul unui atelier în care îşi vor dezvolta abilităţile de comunicare şi organizare de campanii.

Nu în ultimul rând, tot din grupul-ţintă fac parte 2.000 de cetăţeni ai judeţului Dolj, din comunităţile-ţintă şi din Craiova, participanţi la campaniile de conştientizare. „Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este abilitată să organizeze cursuri de prim ajutor prin Legea 139/1995 a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România  şi Legea nr. 524/2004 pentru modificarea şi completarea acesteia, având şi avizul Centrului European de Referinţă pentru educaţie şi prim ajutor”, a declarat prof. Maria Vintilă, director al Crucea Roşie Română, Filiala Dolj.