Şase sesiuni de instruire în domeniul egalităţii de şanse

0
339

Peste 190 de persoane din zona Olteniei au participat la o serie de şase sesiuni de instruire în domeniul egalităţii de şanse. Sesiunile s-au adresat reprezentanţilor societăţii civile şi mass-media, scopul fiind promovarea respectării egalităţii de şanse. Cele şase evenimente au fost organizate de Asociaţia React în cadrul proiectului S.A.F.I.R. Sud-Vest Oltenia.

Asociaţia React a finalizat seria celor şase sesiuni de instruire în domeniul egalităţii de şanse şi de gen, cu accent pe piaţa muncii, organizate în cadrul proiectului „Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” (S.A.F.I.R.) Sud-Vest Oltenia.

Evenimentele s-au desfăşurat în perioada decembrie 2014 – iunie 2015 în oraşele Călimăneşti, Craiova, Slatina, Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea. 194 de membri ai societăţii civile (organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale şi instituţii culturale, patronate, sindicate etc.) şi reprezentanţi mass-media, în calitate de formatori de opinie şi diseminatori de informaţie, au răspuns invitaţiei Asociaţiei React.

În cadrul sesiunilor, participanţii au aflat cum să recunoască şi să acţioneze în situaţii de discriminare, care sunt consecinţele ideilor preconcepute asupra societăţii, dar şi la nivel individual, şi cum se pot elimina stereotipurile. Temele abordate au vizat mai multe subiecte de interes pentru participanţi, de la obstacolele din viaţa profesională cauzate de stereotipuri, egalitatea între oameni în ciuda aspectelor care îi diferenţiază sau restricţionarea opţiunilor profesionale de către stereotipuri, până la dezbateri privind modul în care femeia îmbină cariera cu activitatea din gospodărie.

„Schimbăm mentalităţile eronate”

Prezentările au fost susţinute de o serie de specialişti în domeniul egalităţii de şanse, precum consilieri în orientarea carierei, specialişti în integrarea socială şi profesională, traineri în domeniul egalităţii de gen sau psihologi. „Prin ceea ce facem în cadrul proiectului S.A.F.I.R. Sud-Vest Oltenia, şi nu numai, schimbăm mentalităţile eronate şi ideile preconcepute existente în spaţiul public. În demersul nostru, am apelat la sprijinul reprezentanţilor mass-media şi ai societăţii civile, care au participat cu interes la sesiunile pe care le-am organizat. În timpul evenimentelor am constatat că participanţii au devenit aliaţii noştri în ceea ce priveşte combaterea discriminării de gen sau de orice altă natură. Este important să ne implicăm atunci când credem că putem produce schimbări în bine şi avem sprijinul necesar”, a declarat Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React.