13 oraşe din ţară – între care Râmnicu Vâlcea, Slatina, Caracal și Corabia – participă la proiectul „Filme pentru liceeni”, derulat de asociaţiile „Macondo”, din România, şi „Lanterna Magică”, din Elveţia, prin care se doreşte facilitarea accesului tinerilor la cinematografia de artă, propunând utilizarea filmului ca metodă de educaţie alternativă. Potrivit Mediafax, obiectivul principal al celor două asociaţii este de a înainta o scrisoare oficială Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, la sfârşitul anului 2016, în vederea includerii unei ore de curs opţional pentru educaţie cinematografică în învăţământul preuniversitar. Asociaţia „Macondo” derulează de patru ani și proiectul „Cinema-Edu”, care are loc la Craiova.
Ghid cu lecții de cultură cinematografică
«Proiectul „Filme pentru liceeni” reprezintă un efort reînnoit de a facilita accesul la astfel de filme și de a promova educația celei de a șaptea arte în România noului val cinematografic”, a declarat Diana Cercel, coordonatorul de proiecte al Asociaţiei Culturale „Macondo”, citată de Agerpres. Ea a precizat că noutatea proiectului constă în elaborarea unui ghid educativ, „mult mai complex decât tot ce s-a realizat până acum la nivel de educație cinematografică în România”.
«Ghidul va fi elaborat în colaborare cu Asociația „Lanterna Magică” și va cuprinde opt lecții de cultură cinematografică, fiecare cu o temă diferită, printre acestea aflându-se lecții despre introducerea în istoria cinematografiei, o lecție despre animație, o lecție de documentar etc. Ghidul va cuprinde și șase lecții cu metode de abordare a subiectelor sociale tratate de cele șase filme pe care le selectăm tot împreună cu echipa din Elveția. Aceste șase lecții vor conține exerciții aplicate pentru ca profesorii să poată lucra cu elevii în sala de clasă și trei lecții de cinema, filmate cu regizori celebri din Europa », a explicat Diana Cercel. Ghidul va fi disponibil online, dar şi tipărit în 500 de exemplare, pentru a fi distribuit în liceele participante la program.
Programul include şase pelicule cu tematici diverse
În proiect sunt implicate oraşele Bucureşti, Timişoara, Râşnov, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Slobozia, Slatina, Topliţa, Târgovişte, Râmnicu-Vâlcea şi Giurgiu, acestea fiind alese după ce profesorii din aceste localităţi şi-au exprimat dorinţa de a participa la program. Vor fi proiectate şase pelicule care tratează diverse probleme cu care se confruntă societatea în zilele noastre, în săli de cinema şi în spaţii culturale din cele 13 oraşe, timp de 9 luni, implicând aproximativ 10.000 de elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Prima producţie cinematografică aleasă pentru a fi prezentată liceenilor este „Mustang” (2015), de Deniz Gamze Ergüven, şi tratează tema egalităţii de gen. Seria de proiecţii va începe la jumătatea lunii octombrie şi se va încheia în iunie 2016, proiectul finalizându-se în noiembrie 2016. În cadrul programului vor exista și șase sesiuni de formare pentru 50 de profesori din București.
„Ambiţia noastră este ca elevii să înveţe câte ceva despre film după lecţiile de cinema, să ştie care este diferenţa între stilurile cinematografice, să poată denumi mai mulţi regizori clasici. Vrem să le insuflăm curiozitatea de a căuta dincolo de ce văd ei ca fiind primul blockbuster pe lista din programul de cinema. Din păcate, ei au tendinţa să aleagă facil, de multe ori în funcţie de marketing, de promovarea filmelor, naţional şi internaţional. Nu sunt conştienţi că există foarte multe filme care servesc intereselor lor. Vrei să-i impresionăm cu câteva pelicule şi ei să caute în continuare”, a mai spus Diana Cercel.
***
Proiectul „Filme pentru liceeni” este susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi Casa Corpului Didactic Bucureşti și este cofinanţat printr-o subvenţie din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
„Lanterna Magică” este un club de cinema pentru copii internaţional, fondat în Elveţia, în urmă cu peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generaţii în studiul culturii cinematografice şi în oferirea de instrumente pentru a înţelege imaginile cu care ei interacţionează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi „Lanterna Magică” existente în Elveţia au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.
Înfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală „Macondo” deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar şi în distribuţia de filme de artă pe piaţa din România. Asociaţia derulează de patru ani proiectul „Cinema-Edu”, care va continua în paralel cu „Filme pentru liceeni”, însă în alte oraşe, activitatea nefiind dublată.