Divan Film Festival 2015 se va deschide la Craiova cu un film controversat, de trei ori premiat la Cannes

0
326

Cea de-a VI-a ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care se va desfășura între 21 și 30 august, la Craiova și Cetate, va fi inaugurată cu lungmetrajul regizorului turc Yilmaz Guney, „Yol” („Drumul”). Proiecția va avea loc după Gala de deschidere, vineri, 21 august, în aer liber, în centrul vechi al Craiovei, recent renovat. Filmul portretizează oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână. „Yol” a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Guney, care a scris și scenariul din închisoare. Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român.

„Drumuri și răspântii” – tema ediției 2015

Cea de-a VI-a ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în centrul vechi al Craiovei, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare. Evenimentul aduce și în acest an o selecție eclectică de filme balcanice reunite sub tema „Drumuri și răspântii”.

«Încă de la prima ediție, Divan Film Festival s-a angajat într-o aventură de „arheologie” spirituală și artistică, propunându-și să redescopere cinematografia țărilor balcanice îndeosebi prin creațiile – mai mult sau mai puțin recente – care, din pricina unor conjuncturi istorice tulburi, au rămas inaccesibile sau nu îndeajuns cunoscute publicului de la noi și uneori chiar specialiștilor», precizează organizatorii.

Prima creație din Turcia care a câștigat Palme D’Or la Cannes

Nici ediția 2015 nu își abandonează misiunea asumată. Astfel, din selecția de anul acesta face parte lungmetrajul regizorului turc Yilmaz Guney, „Yol” („Drumul”). Filmul a câștigat trei premii la Cannes în 1982 și a fost regizat conform instrucțiunilor transmise de Yilmaz Guney (ce se afla în închisoare, acuzat de crimă împotriva unui judecător) asistentului său, Șerif Goren. În acest fel, istoria cinematografiei a consemnat „Yol” drept prima creație din Turcia care a câștigat Palme D’Or la Cannes (plus Premiul FIPRESCI și Mențiune Specială din partea Juriului Ecumenic).

Filmul portretizează oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână. „Yol” a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Guney, care a scris și scenariul din închisoare. Pentru a-și termina filmul, Guney a evadat în 1981; după ce a recuperat filmările de la co-producătorul Șerif Goren, a fugit în Elveția și ulterior în Franța, unde a terminat montajul. Ca urmare, „Yol” este o producție franceză, a fost propus din partea Elveției pentru selecția celei de-a 55 ediții a Oscarurilor și a fost interzis în Turcia până în 1999.

„Nyfes” și „Little England”, între proiecțiile din festival

Regizorul grec Pantelis Voulgaris este și el prezent în selecția Divan Film Festival cu două filme: „Nyfes” / „Miresele” (2004) și „Little England” / „Mica Anglie” (2013). În „Nyfes” povestea se petrece în 1922 și ne-o prezintă în primplan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, una din 700. La bordul navei King Alexander, aceasta se îndrăgostește de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soțul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eșuată. Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american „Homeland”. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.

În „Little England”, două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar și cea a anilor 1950. „Little England” a fost un succes de box office în Grecia, încheind anul 2013 pe locul al doilea în clasamentul general și pe primul loc în clasamentul filmelor grecești. „Mica Anglie” s-a bucurat și de succes de critică atât la nivel domestic, cât și peste hotare. A câștigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum și alte șase premii din partea Academiei de Film Elene.

***

Timp de zece zile, în cadrul festivalului din Port Cetate vor rula lungmetraje şi scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum şi deja tradiţionalul simpozion ştiinţific, care are ca invitați critici de film, profesori universitari și specialiști din domeniu din Croația, Grecia, România și Serbia.