335 de absolvenţi de liceu, care au promovat bacalaureatul, au susţinut ieri concurs scris de admitere la specializarea Drept din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova. Proba scrisă, care a început la ora 9.00, s-a derulat exclusiv pentru locurile de la buget în număr de 160, concurenţa fiind astfel de aproximativ doi candidaţi pe loc. Subiectele au fost de tip grilă, cu 100 întrebări din gramatica limbii române.
Examenul s-a derulat în condiţii de maximă exigenţă. Candidaţii, îndrumaţi de actualii studenţi ai facultăţii, au intrat în săli doar cu buletinul, pix negru şi legitimaţia de concurs. Subiectele au de fost tip test grilă cu 100 de întrebări de Limba română. Pentru a se evita copiatul în săli au fost distribuite patru variante de grilă, fiind puse la dispoziţie trei ore pentru a le rezolva. În acest timp, emoţiile susţinătorilor, care au stat în faţa Universităţii din Craiova, au crescut continuu. Acestea au atins apogeul când concurenţii au ieşit din sală şi au declarat că nu a fost deloc o probă uşoară. „ A fost destul de dificil şi chiar obositor. 100 de întrebări de gramatică care necesitau concentrare maximă”, a precizat unul dintre concurenţi. În rândul susţinătorilor au fost însă şi cadre didactice de Limba română, care au pregătit candidaţii. Acestea au susţinut că „subiectele au avut grad mediu de dificultate şi nu au pus mari probleme celor care s-au pregătit bine”. Imediat după finalizarea probei scrise atât pe site-ul facultăţii cât şi la avizierul Universităţii din Craiova au fost postate răspunsurile la grile, pe baza cărora candidaţii şi-au putut calcula punctajul până la afişarea rezultatelor, anunţată pentru dată de 28 iulie a.c..
Candidaţii au avut şi modele de subiecte
Pentru acest examen, facultatea a pus la dispoziţia elevilor de liceu şi o baterie de 11 variante de grile, însumând 500 de întrebări. De asemenea, pentru partea teoretică, care a solicitat cunoaşterea problemelor legate de aplicarea normelor ortografice, ortoepice şi de punctuaţie, precum si elementele referitoare la nivelurile limbii – fonetic, lexico- semantic şi morfosintactic a fost dată şi o bibliografie. Pe lista de cărţi recomandate au fost incluse în primul rând manualele de Limba româna pentru clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, şi a VIII-a, precum si cele de Limba şi literatura română pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a, avizate şi aprobate de M.E.C.T.S., indiferent de editura sau anul apariţiei, dar nu mai înainte de anul 2003. Au fost recomandate însă şi lucrări precum Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM2), editat sub egida Academiei Române – Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti”, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005 sau Editura Univers Enciclopedic Gold,
Bucureşti, 2010; Dicţionarul explicativ al limbii române, editat sub egida Academiei Române – Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al Rosetti”, ediţia a II-a, revizuită, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, 2009; Dicţionar de sinonime al limbii române, (autori Luiza Seche, Mircea Seche, Irina Preda), Editura Enciclopedica, Bucureşti, 1993 (sau ediţii ulterioare); Dicţionar de neologisme, Editura Academiei, ediţia a III-a, 1986 (autori: Florin Marcu, Constantin Maneca) (sau ediţii ulterioare) şi Marele dicţionar de neologisme, ediţia a X-a revăzuta, augmentată şi actualizată, (autor Florin Marcu), Editura Saeculum, 2008. Bibliografia a fost propusă de profesorii facultăţii şi totodată a fost sursa folosită pentru formularea subiectelor. Candidaţii care nu vor reuşi să ocupe unul din locurile de la buget pot opta pentru cele de la taxă, în număr de 72. Aceştia vor avea de plătit 3.000 de lei pentru fiecare an de şcolarizare.