Deputatul PSD de Dolj, Alexandra Presură: „Măsuri concrete destinate îmbunătăţirii vieţii tinerilor”

1
530

În acest an, Guvernul PSD şi majoritatea parlamentară au legiferat mai multe măsuri care vin în sprijinul tineretului, pentru ca generaţia tânără să îşi poată găsi rostul aşteptat în ţară, iar cei plecaţi să se reîntoarcă pentru totdeauna acasă

“Una dintre soluţiile lansate de Guvern este Programul „Investeşte în tine”, destinat tuturor celor care vor să investească în dezvoltare personală, dar preponderent tinerilor. Iniţiativa constă într-un program de creditare cu dobândă 0%, garantat de stat în proporţie de 80%, adresat atât tinerilor cu vârste între 16 şi 26 de ani, dar şi persoanelor cu vârste între 26 şi 55 de ani, care doresc să investească în educaţie, cultură, sănătate, sport sau locuinţe. Pentru tinerii între 16 şi 26 de ani, creditul va fi acordat pe 10 ani, în valoare de 40.000 de lei, cu posibilitatea de suplimentare cu încă 20.000. Un alt demers guvernamental pentru tineri se referă la sprijinirea firmelor care vor angaja şomeri, beneficiari de ajutor social şi persoane defavorizate. Potrivit acestui proiect legislativ, statul va plăti lunar câte 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro  angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru o perioadă de până la cinci ani. Vor fi acordaţi bani de la stat şi pentru angajarea de tineri absolvenţi, de orice formă de educaţie, şcoală profesională, liceu, facultate, tineri greu angajabili, marginalizaţi, ucenici, indiferent de vârstă şi stagiari”, a declarat deputatul doljean.

“Tot pentru familiile tinere, mai ales cele cu posibilităţi materiale reduse şi din zone defavorizate, Parlamentul a aprobat în această sesiune parlamentară Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi. Este o lege extrem de benefică pentru unităţile de învăţământ, deoarece s-a stabilit că în urma experimentelor efectuate anii trecuţi, în şcolile din program participarea elevilor la cursuri a crescut cu 42% faţă de perioada anterioară. În acest fel, va scădea considerabil rata abandonului şcolar, iar elevii din mediul rural şi cei proveniţi din familii cu dificultăţi materiale vor avea şanse sporite de a absolvi învăţământul obligatoriu şi a se integra ulterior în câmpul muncii”, a precizat Alexandra Presură.

“O altă lege benefică pentru familiile tinere este cea care îşi propune să combată obezitatea în rândul copiilor din România, prin instituirea educaţiei pentru sănătate şi nutriţie ca disciplină opţională în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial. Introducerea acestei discipline în şcoli va contribui în mod semnificativ la prevenirea şi combaterea obezităţii în rândul copiilor, iar părinţii vor avea motive suplimentare de a se preocupa mai activ de acest pericol. Tot pentru tineret, există în fluxul parlamentar o  iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 333/2006 privind înfiinţarea centrelor de informare şi consiliere pentru tineri, care va da posibilitatea Caselor de Cultură ale Studenţilor să înfiinţeze centre destinate tinerilor. Astfel, tinerii care doresc să beneficieze de informare şi consiliere, de sfaturi pentru integrarea în carieră şi pe piaţa muncii, vor putea face acest lucru în mod profesionist şi  modern. Nu în ultimul rând, pentru toate femeile, inclusiv cele tinere, a fost adoptat Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Este o iniţiativă legislativă extrem de importantă pentru combaterea tuturor tipurilor de violenţă domestică, al cărui conţinut reglementează fundamental eforturile de diminuare a acestui fenomen îngrijorător. Concret, Legea redefineşte conceptele de „violenţă domestică”, „violenţă împotriva femeilor”, „victimă” şi completează toate definiţiile aferente formelor de violenţă domestică. De asemenea, noul act normativ obligă autorităţile locale să deţină baze de date cu informaţii despre servicii, centre sau alte forme de sprijin pentru victimele violenţei domestice, precum şi să asigure crearea şi funcţionarea serviciilor sociale destinate victimelor” a punctat Alexandra Presură.

“Iată aşadar doar câteva soluţii concrete prezentate în acest an de Guvernul PSD şi majoritatea parlamentară, care vin în sprijinul tinerilor din România, pentru a-i sprijini atât în găsirea unui loc de muncă stabil, cât şi pentru obţinerea unei locuinţe. Aceste strategii şi politici destinate tineretului constituie realităţi pragmatice, cuprinse în Programul de guvernare, iar măsurile privind îmbunătăţirea vieţii tinerilor români vor continua şi în perioada următoare”, conchide social-democrata.

1 COMENTARIU

Comments are closed.