Nu mai puţin de 900 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din Dolj, dar şi din Cluj, Constanţa, Dolj, Vâlcea sau Bucureşti au fost sprijiniţi pentru a beneficia de acces la educaţie, locuri de muncă, precum şi la servicii de recuperare.
Pe parcursul celor trei ani de implementare a proiectului „Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiune Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vest Oltenia”, copiii, tinerii şi părinţii au beneficiat de servicii de recuperare, consiliere şi formare. Activităţile de recuperare s-au desfăşurat în nouă centre multifuncţionale localizate atât în mediul urban cât şi în rural.
„Am încheiat astăzi un proiect cu o activitate pe cât se poate de complexă. De-a lungul celor trei ani de proiect, Centru Multifuncţional World Vision a oferit servicii de recuperare specializate pentru 76 de copii cu dizabilităţi, consiliere vocaţională, cursuri de calificare şi inserţie pe piaţa muncii pentru 86 de tineri cu dizabilităţi sociale, întâlniri de consiliere psihologică pentru 150 de părinţi. De asemenea, 137 de cadre didactice au participat la sesiuni de formare cu privire la problematica copilului cu dizabilităţi. Au fost trei ani frumoşi, plini de muncă şi implicare, cu rezultate pe măsură. În funcţie de diagnostic, copiii au înregistrat progrese, cei cu vârsta adecvată şcolarizării fiind integraţi în învăţământul normal, iar tinerii au fost calificaţi în diferite meserii, o parte din ei fiind integraţi pe piaţa muncii”, a declarat Luminiţa Cîrlogănescu, coordonator Centru Multifuncţional Dolj.
42 de copii au fost integraţi în grădiniţe
La Craiova, proiectul a început în luna august a anului 2010. Copiii cu dizabilităţi au beneficiat săptămânal de un program individual şi specializat de intervenţie constând în şedinţe de kinetoterapie, logopedie, educaţie specializată, psihoterapie, terapie ocupaţională şi socializare, oferite de către echipa de specialişti a centrului.
Copiii au obţinut progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea lor, de exemplu Andrei (4 ani) a început să meargă, iar Alexandra (7 ani) a început să vorbească. De asemenea, 42 de copii au fost integraţi în grădiniţe şi şcoli normale şi 6 copii în şcoli speciale. Şi părinţii au participat lunar în cadrul centrului la activităţi de instruire individuală, activităţi de tip grup-suport şi sesiuni de formare pe diverse tematici legate de dizabilităţi şi economie socială. Trei ani la rând, copiii şi părinţii au mers în tabără timp de o săptămână la Băile Felix, beneficiind de recreere, socializare şi recuperare. Tinerii, în schimb, au mers 2 ani la rând în staţiunea montană Straja, în Tabăra „Viaţa – program al Fundaţiei Noi Orizonturi”.
„World Vision a adus schimbări majore în viaţa familiei mele şi a fetiţei mele, Ana, diagnosticată cu sindromul Down. În ultimii trei ani, Centrul Multifuncţional a fost o a doua casă pentru noi. Ana mergea la Centru de trei-patru ori pe săptămână şi participa la activităţi cât mai diverse: logopedie, educaţie specializată, terapie ocupaţională, kinetoterapie. Toate acestea au ajutat-o foarte mult în viaţa de zi cu zi, dar mai ales să facă faţă unui pas important în evoluţia ei, şi anume, integrarea într-o şcoală normală”, a spus tatăl Anei, beneficiară a Centrului Multifuncţional World Vision.
Sprijin din partea specialiştilor americani
În cadrul Centrului s-au desfăşurat schimburi de experienţă cu specialişti în domeniul terapiei ocupaţionale de la Universitatea South California din Statele Unite ale Americii.
Pentru a facilitata integrarea şcolară şi socială a copiilor cu dizabilităţi, echipa de specialiști a Centrului a susţinut sesiuni de instruire pentru 137 de cadre didactice şi specialişti din şcolile, grădiniţele şi centrele de zi frecventate de beneficiarii proiectului despre metode educaţionale specifice şi adaptate educaţiei copiilor cu dizabilitaţi, precum şi despre noţiuni de economie socială. În Craiova, activităţile s-au desfăşurat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Consiliul Judeţean Dolj, Şcoala Specială „Sfântul Vasile”, şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Începând cu luna august, activitatea va continua în cadrul unui atelier de economie socială.