Ziua Mondială de Luptă împotriva Drogurilor, marcată la Craiova – Numărul consumatorilor de droguri, în creştere

0
1164

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri a reprezentat un bun prilej pentru autorităţi să atragă atenţia asupra creşterii numărul consumatorilor de substanţe stupefiante. Cele mai mari probleme le ridică, în continuare, etnobotanicele care, în ultimii ani, au băgat în spital zeci de tineri. 

În România, conform Raportului naţional privind situaţia drogurilor 2011, s-a constatat o creştere a consumului de droguri ilegale, de sedative şi tranchilizante, precum şi apariţia celui de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale” sau „etnobotanice”.

În ceea ce priveşte prevalenţa consumului de droguri de-a lungul vieţii continuă să fie concentrată pe droguri recreaţionale cum ar fi canabisul şi ecstasy care sunt consumate cu predilecţie de tineri între 15-34 de ani. Îngrijorătoare este creşterea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), dar şi semnalarea pentru prima oară la nivel naţional a consumului de ketamină sau diversificarea consumului pentru generaţia adultă: în rândul persoanele de sex feminin şi în majoritatea regiunilor ţării. Referitor la regiunea Sud-Vest, din care face parte şi judeţul Dolj, aceasta pare să fie caracterizată de urgenţe medicale datorate consumului de substanţe noi cu efect psihoactiv a căror pondere în totalul cazurilor de urgenţă ale acestei regiuni cunoaşte o puternică creştere.

„Nu trebuie să neglijem faptul că ţara noastră a trecut de la acea formă a anilor ’90, când eram o rută de tranzit a drogurilor, la ceea ce se întâmplă astăzi când ne identificăm şi ca o piaţă de consum. Putem spune din studiile şi informaţiile pe care le avem la dispoziţie că prevalenţa consumului de droguri se regăseşte în segmentul de vârstă de la 15 la 34 de ani, identificat ca factor de risc şi din prin prisma apariţiei în utimii ani a produselor etnobotanice. Substanţele cu proprietăţi psihoactive au cunoscut o dezvoltare alarmantă, iar dovadă sunt pacienţii care ajung în Urgenţă”, a declarat Florin Nicolăiţă, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj

„Rolul cel mai important trebuie, totuşi, să-l aibă familia”

Ieri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică specialişti din cadrul instituţiei, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi,  Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj şi ai Asociaţiei Europrotector România au discutat pe marginea acestor probleme. «Alături de noi, chiar dacă astăzi nu au fost prezenţi, sunt şi Asociaţia Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Împreună trebui să facem o informare şi o prevenire de bună calitate. Prevalenţa consumului de droguri a crescut, iar cea mai îngrijorătoare este evoluţia fenomenului etnobotanice. Alături de instituţiile cu rol antidrog rolul cel mai important trebuie, totuşi, să-l aibă familia», a afirmat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Lumânări aprinse pentru victimele drogurilor

Manifestările antidrog au continuat, ieri seară, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”,  Centrul de Tineret Craiova cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj oferind şi un moment artistic. La finalul activităţilor, în memoria victimelor traficului şi consumului ilicit de droguri, participanţii au aprins lumânări. Acţiunile de informare şi prevenire a consumului de droguri se vor desfăşura, însă, până vineri, reprezentanţii CPECA intenţionând să meargă cu mesajul antidrog şi în mediul penitenciar, dar şi în rândul tinerilor instituţionalizaţi. Toate acestea au ca scop creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei la risc cât şi a populaţiei generale cu privire la riscurile consumului ilicit de droguri. „Nu mai departe de acum trei zile, trei tineri au fost descoperiţi cu jointuri. Oricât s-ar face prevenţie parcă niciodată nu este suficient. Trebuie să facem de aşa manieră încât să stopăm sau să limităm proporţiile acestui flagel”, a precizat comisarul-şef Marius Stănilă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.